30

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας αποφάσισε την Τετάρτη να μην προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χοσέ Πικέ, με την κατηγορία της διαφθοράς. «Υπάρχουν υποψίες, αλλά μόνο με αυτές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικαστικός λειτουργός.

Το όνομα του επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας είχε συνδεθεί με την υπόθεση Ercros. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες της χώρας, στην οποία ο Πικέ διετέλεσε διοικητής.


Το 1991, η εταιρεία αυτή προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής της Ertoil στην εταιρεία χαρτοφυλακίου από το Λουξεμβούργο GMJ, έναντι του ποσού των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Το τίμημα εισπράχθηκε αρχικά από την Ercros, στη συνέχεια όμως εξαφανίστηκε από τα ταμεία της.


Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είχε ζητήσει να γίνει έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή του Καταλανού πολιτικού στην υπόθεση, αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης. «Η υποψία είναι ένα πράγμα πολύ γενικό και αφηρημένο» δήλωσε ο Χεσούς Καρδενάλ, εξηγώντας την απόφαση που ελήφθη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ