Το μεγαλείο της δημιουργικότητας: Ένα πορτρέτο για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Λονδίνο: Οι αυτοπροσωπογραφίες ενός ζωγράφου που αγωνίζεται ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ δίνουν στους επιστήμονες μια σημαντική εικόνα για το πώς η ασθένεια επηρεάζει τον εγκέφαλό του. Τα πορίσματα της έρευνας, η οποία εκπονήθηκε από το National Hospital for Neurology and Neurosurgery στο Λονδίνο, δημοσιεύονται στο Lancet.
Λονδίνο: Οι αυτοπροσωπογραφίες ενός ζωγράφου που αγωνίζεται ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ δίνουν στους επιστήμονες μια σημαντική εικόνα για το πώς η ασθένεια επηρεάζει τον εγκέφαλό του. Τα πορίσματα της έρευνας, η οποία εκπονήθηκε από το National Hospital for Neurology and Neurosurgery στο Λονδίνο, δημοσιεύονται στο Lancet.
Όπως μεταδίδει το ΒΒC, o Ουίλιαμ Ουτέρμολεν εξέφραζε από την παιδική του ηλικία τη δημιουργική του ενέργεια, ζωγραφίζοντας έργα που χαρακτηρίζονταν για τη λεπτομερειά τους. Ακόμη και όταν διαγιγνώστηκε ότι πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ο καλλιτέχνης δεν έπαψε να ερωτοτροπεί με την παλέτα, μολονότι άρχισε σταδιακά να χάνει την ικανότητά του να δημιουργεί τόσο δομημένα έργα.
Οι επιστήμονες που αναλύουν την τέχνη του Ουτέρμολεν με το φακό της ιατρικής έρευνας υποστηρίζουν ότι οι αυτοπροσωπογραφίες του καταδεικνύουν αφενός τον τρόπο με τον οποίο η ασθένεια έχει επιδράσει στην αντίληψή του για το χώρο και αφετέρου ότι η δημιουργική του όρμη δεν επηρεάστηκε από την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου που τον ταλαιπωρεί.
Μελετώντας τους πίνακες του 66χρονου ζωγράφου, ο οποίος υποφέρει εδώ και πέντε χρόνια από την πάθηση, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα διαλευκάνουν εάν η δημιουργικότητα έχει βιολογική βάση.
Οι ίδιοι, γράφοντας στο Lancet, σημειώνουν ότι ο Ουτέρμολεν δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να αποτυπώσει στον καμβά την εικόνα που βλέπει στον καθρέπτη του. Στα πρώτα στάδια της ασθένειας ο καλλιτέχνης μπορούσε να ζωγραφίσει τα άκρα, αλλά η θέση τους στο σώμα δεν ήταν η σωστή. Ο Ουτέρμολεν ανέφερε στους επιστήμονες ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον τρόπο που ζωγραφίζει, αλλά δεν ήξερε πώς να το επανορθώσει και τους εξομολογήθηκε ότι ήθελε να εκφράσει μέσα από την τέχνη του τι του συνέβαινε.
Ο καθηγητής Μάρτιν Ρόζιερ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η ραγδαία και εκτεταμένη μεταβολή στις δημιουργικές ικανότητες του καλλιτέχνη είναι ενδεικτική της εκφυλιστικής νόσου και δεν σχετίζεται με τη γήρανση, καθώς ο Ουτέρμολεν ήταν σχετικά νέος (55 ετών) όταν αρρώστησε.
«Η συνεχιζόμενη δημιουργική έκφραση του καλλιτέχνη, ακόμη και όταν η νόσος Αλτσχάιμερ είχε αμβλύνει το πολυτιμότερο εργαλείο του, αποτελεί μια παρακαταθήκη για τη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργικότητας» καταλήγουν οι ερευνητές.
health.in.gr
- O Αργυρόπουλος σκόραρε και σφράγισε το χρυσό, η τρομερή σκηνή με τον Σκουμπάκη (vid)
- Πειραιάς: Αυξημένη η επιβατική κίνηση – Πάνω από 100 αναχωρήσεις πλοίων
- Όλα τα μετάλλια της Εθνικής πόλο μετά το χρυσό στο World Cup
- «Δυσαρεστημένος ο Ομπράντοβιτς με τη Χάποελ επειδή τηλεφώνησε στον Γκραντ»
- Πρωτοποριακή έρευνα δίνει ελπίδες για θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης – Τι είναι ο υποδοχέας TLR5
- Συναγερμός στα Χανιά: Εξαφανίστηκε 75χρονη με άνοια πηγαίνοντας προς την εκκλησία
- Ανασφάλιστα οχήματα: Με τεχνητή νοημοσύνη η εξέταση των ενστάσεων – Πώς ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες
- Ελλάδα-Ουγγαρία 15-14: Έπος της Ελλάδας στο World Cup, πρώτο χρυσό μετάλλιο στο πόλο (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442