Καλά νέα για τους υπερτασικούς στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης
Μιλάνο: Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης και πιο εκτεταμένης μέχρι στιγμής διεθνούς μελέτης γύρω από την αθηροσκλήρυνση σε υπερτασικούς ασθενείς ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης που διεξάγεται στο Μιλάνο.
Μιλάνο: Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης και πιο εκτεταμένης μέχρι στιγμής διεθνούς μελέτης γύρω από την αθηροσκλήρυνση σε υπερτασικούς ασθενείς ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης που διεξάγεται στο Μιλάνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τετραετούς μελέτης ELSA (European Lacidipe Study on Atherosclerosis), αποδεικνύεται η αντιαρτηριοσκληρωτική δράση του lacidipine, ενός ανταγωνιστή ασβεστίου τρίτης γενιάς. Αυτό χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία της υπέρτασης και τα αποτελέσματα είναι θετικά, εν συγκρίσει με το atenolol, ένα αντιυπερτασικό φάρμακο της τάξης των βήτα-αναστολέων.
Η μελέτη διεξήχθη σε δείγμα 2.225 ασθενών με ελαφρά έως μέτρια υπέρταση, οι οποίοι επιλέχθηκαν από 4.190 κλινικές σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και ακολούθησαν ένα εξαιρετικά ακριβές και υψηλού επιπέδου πρωτόκολλο.
“Το lacidipine έχει τώρα αποδειχθεί ότι επιβραδύνει σημαντικά (κατά 40%) την πρόοδο της αθηροσκλήρυνσης της καρωτίδας, σε σχέση με το atenolol, σε ασθενείς που ολοκλήρωσαν μια τετραετή περίοδο θεραπείας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης” επισήμανε ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μιλάνου, Αλμπέρτο Ζαντσλέτι.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία ποιοτικού ελέγχου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου διασφάλισε τη συνεχή παρακολούθηση όλων των μεταβλητών που σχετίζονται με τα τελικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και των χειριστών τους.
Πηγή: ΜΠΕ
health.in.gr
- Ερασιτέχνης Ολυμπιακός για την Εθνική πόλο: «Μας κάνατε υπερήφανους, σας ευχαριστούμε» (pic)
- «Του ανατέθηκε να εξαφανίσει το πτώμα» – Η μακάβρια απαγωγή της σορού της Εβίτας Περόν
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε από τη λογοδοσία, ούτε και από την κρίση των πολιτών
- ΚΚΕ: Έχει και η κοροϊδία τα όριά της, δήθεν οι μειώσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία της 42χρονης στη Σύρο – Η διάρρηξη που προηγήθηκε
- Τσουκαλάς: Προχειρότητα και ασυνέπεια απέδειξε ο Μητσοτάκης – Υπηρετεί με συνέπεια τον λαϊκισμό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)
















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442