50

Στο 8,3% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Απρίλιο έναντι 8,4% το Μάρτιο, με τον αριθμό των ανέργων στους «12» να ανέρχεται περίπου σε 11,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Εurostat.

Η πτωτική τάση του ποσοστού ανεργίας στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο οφείλεται κυρίως στη μείωση της ανεργίας στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.


Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (2,4%), την Αυστρία (3,7%) και την Ιρλανδία (3,8%). Τα υψηλότερο ποσοστό σημείωσε η Ισπανία (13,1%), ενώ τα ποσοστά ανεργίας στη Γερμανία και Γαλλία ήταν αντίστοιχα 7,7% και 8,5%.]


Το ποσοστό των ανέργων για το σύνολο των 15 χωρών – μελών της ΕΕ μειώθηκε στο 7,6% έναντι 7,7% ένα μήνα νωρίτερα.


Παρά την ευοίωνη εξέλιξη στο μέτωπο της ανεργίας, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε στην ευρωζώνη το Μάιο, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 0,06 από το 0,36 τον Απρίλιο του 2001. Η πτώση του δείκτη είναι συνεχής από την αρχή του έτους (το ιστορικό ζενίθ του 1,74 σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2000). Τον Ιανουάριο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ήταν στο 0,98.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ