
Πρόταση οδηγίας για την προστασία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υιοθετεί η Κομισιόν
Πρόταση οδηγίας υιοθέτησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βελτίωση και την ενίσχυση της δράσης των «15» έναντι των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στις κεφαλαιαγορές από την παράνομη χρήση και εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
50
Πρόταση οδηγίας υιοθέτησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βελτίωση και την ενίσχυση της δράσης των «15» έναντι των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στις κεφαλαιαγορές από την παράνομη χρήση και εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Στόχος της οδηγίας είναι η προστασία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από τις προσπάθειες υπονόμευσης της ομαλής λειτουργίας τους με τη διάδοση πληροφοριών που δεν είναι κοινές σε όλους τους επενδυτές ή με τη διάδοση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών.
Με την πρότασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουσιαστικά επιδιώκει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη λειτουργία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με την παροχή εγγυήσεων στους επενδυτές, ότι απολαύουν ίσης μεταχείρισης και ότι προστατεύονται από την παράνομη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών.
Η οδηγία προβλέπει τη δημιουργία σε κάθε κράτος – μέλος μιας Αρχής, η οποία θα θεσπίζει κανόνες σε ενδεχόμενες περιπτώσεις στρέβλωσης της αγοράς κεφαλαίων. Οι Αρχές αυτές θα οφείλουν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία σε κοινοτικό επίπεδο, με δεδομένο τον ολοένα αυξανόμενο διασυνοριακό χαρακτήρα των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόταση του σχεδίου οδηγίας εντάσσεται στα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς κεφαλαίων μέχρι το 2003.
ΑΠΕ
- ΗΠΑ: Επιβάτιδα γέννησε εν πτήσει υγιέστατο κοριτσάκι 2,5 κιλών
- Μάλτα: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αμπέλα
- Ινδονησία: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε σύγκρουση τρένων – Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
- Ιράν: Η σταθερότητα στον Κόλπο προϋποθέτει «αξιόπιστες εγγυήσεις» για την ασφάλειά μας
- Μεξικό: Πυρά, οδοφράγματα και αποκλεισμοί δρόμων μετά τη σύλληψη βαρόνου ναρκωτικών
- Η Ουκρανία κατηγορεί το Ισραήλ για παράνομη διακίνηση «κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών»