
Οι ανισότητες του ασφαλιστικού
Αθήνα: Μητέρα και κόρη βγαίνουν μαζί στη σύνταξη. Ασφαλισμένοι με διαφορά λίγων ημερών στην πρόσληψή τους παρουσιάζουν διαφορά της τάξεως του 30%-40% στο ύψος των συντάξεων. Σε ορισμένα ταμεία οι συντάξεις είναι μεγαλύτερες από τους μισθούς.
Αθήνα: Μητέρα και κόρη βγαίνουν μαζί στη σύνταξη. Ασφαλισμένοι με διαφορά λίγων ημερών στην πρόσληψή τους παρουσιάζουν διαφορά της τάξεως του 30%-40% στο ύψος των συντάξεων. Σε ορισμένα ταμεία οι συντάξεις είναι μεγαλύτερες από τους μισθούς.
Μέρος των εντυπωσιακών αυτών ανισοτήτων του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που προκαλούν έντονες αντιδράσεις στους χώρους εργασίας, παρουσιάζει σε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα Τα Νέα.
Οι “παράλογες ανισότητες” στο ασφαλιστικό θα είναι, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω άρθρο, ένα από τα μεγάλα θέματα στο διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και, όπως προέβλεπε η αρχική κυβερνητική πρόταση, για όλους τους ασφαλισμένους θα είναι ίδιες οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και ίδιος ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.
Η αρχική κυβερνητική πρόταση προέβλεπε ενιαίο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, ώστε, με 35 έτη ασφάλισης ή 10.500 ημέρες εργασίας, το ποσοστό αναπλήρωσης να είναι 60% για την κύρια και 20% για την επικουρική σύνταξη. Παράλληλα, είχε προταθεί ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται επί μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών των καλύτερων δεκαετών για την τελευταία δεκαπενταετία.
Οι ειδικοί στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης θεωρούν δεδομένο ότι στις τελικές επιλογές της κυβέρνησης, εκτός από το θέμα της κρατικής συμμετοχής, θα περιλαμβάνονται μέτρα για την αναπροσαρμογή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
“Τα συνδικάτα θα κληθούν” τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος “να τοποθετηθούν, όταν έλθει η ώρα, για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και για το φαινόμενο να υπάρχουν συνταξιούχοι που εισπράττουν συντάξεις μεγαλύτερες από το μισθό που ελάμβαναν”.
health.in.gr
- Οι προσπάθειες διασωστών και γιατρών να σώσουν τη Μυρτώ – Στο μικροσκόπιο οι κηλίδες αίματος στο Airbnb
- Λάσο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με παίκτες επιπέδου MVP σχεδόν σε κάθε θέση»
- Τουρκία: Νεκρός από αιμορραγία ο 14χρονος δράστης του μακελειού σε σχολείο – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία
- Η ομολογία Λαζαρίδη για την ποινικά κολάσιμη πράξη της απάτης και η σκοπιμότητα (;) πίσω από την πρόθεση επανόρθωσης
- Τζέιμς Μποντ: Η Amazon MGM ανοίγει τα χαρτιά της – Tο στοίχημα των 8 δισ, o διάδοχος, το μεγάλο εμπόδιο
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις Γεωργιάδη, ακόμη μια ευθεία και επικίνδυνη επίθεση στη Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου
