
Δύο νέα φάρμακα επιβραδύνουν τη μετάσταση του καρκίνου του προστάτη στα οστά
Σαν Φρανσίσκο: Δύο νέα φάρμακα με τη μορφή δισκίων που χορηγούνται σε άνδρες οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο επιβράδυναν σημαντικά τις μεταστάσεις στα οστά, σύμφωνα με παράλληλη ανακοίνωση Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων κατά το 37ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο.
Σαν Φρανσίσκο: Δύο νέα φάρμακα με τη μορφή δισκίων που χορηγούνται σε άνδρες οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο επιβράδυναν σημαντικά τις μεταστάσεις στα οστά, σύμφωνα με παράλληλη ανακοίνωση Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων κατά το 37ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο.
Το 30% των κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη κάνουν μετάσταση στα οστά, η οποία είναι εξαιρετικά επώδυνη, καθιστά τον άρρωστο ανήμπορο, ενώ αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου σε τέτοιες μορφές καρκίνου.
Η ερευνητική ομάδα του Δρ Μάικλ Καρνάτσι, ογκολόγου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τζον Χόπκινς, μελέτησε 244 ασθενείς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη ενός νέου φαρμάκου, του atrasentan, παρέτεινε κατά 70 μέρες περίπου το διάστημα πριν από το οποίο ο ασθενής αρχίζει να νιώθει πόνους στα οστά, ενώ επιμηκύνθηκε από 10 έως 20 εβδομάδες η περίοδος στην οποία τα τεστ PSA (ειδικά αντιγόνα του προστάτη) έδειχναν συγκέντρωση κάτω του 50%, έναν άλλο δείκτη επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου.
Ο Δρ Καρνάτσι δήλωσε: “Τα στοιχεία αυτά προκαλούν ενθουσιασμό, γιατί δείχνουν ότι το χάπι αυτό περιορισμένης τοξικότητας βελτιώνει την κλινική κατάσταση του αρρώστου και καθυστερεί τη στιγμή από την οποία ο ασθενής θα αρχίζει να χρειάζεται επιπλέον θεραπευτική αγωγή”.
Τη δεύτερη μελέτη πραγματοποίησε σε 311 ασθενείς η βρετανική ομάδα του Δρ Ντέιβιντ Ντίρνλεϊ στο Ινστιτούτο Αντικαρκινικών Ερευνών του Βασιλικού Νοσοκομείου Μάρσντεν, στη Βρετανία, με την οποία έδειξε ότι ένα άλλο φάρμακο, το clodronate, καθυστερεί κατά πέντε μήνες τη στιγμή από την οποία ο ασθενής που έχει προσβληθεί από μεταστατικό καρκίνο αρχίζει να διαμαρτύρεται για πόνους στα οστά.
Η Δρ Ντέμπορα Κίμπαν του Αντικαρκινικού Κέντρου Αντερσον, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, υπογράμμισε: “Τα δύο νέα φάρμακα δείχνουν να ανακουφίζουν πρόσκαιρα από τους πόνους του μεταστατικού καρκίνου στα οστά, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου”.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και να αναλάβει πρωτοβουλίες
- ΥΠΕΞ: Διάβημα προς το Ισραήλ για τη λήψη μέτρων προστασίας των Ελλήνων που συμμετέχουν στο «Global Sumud Flotilla»
- Εκλογές: Η Ελλάδα στο δρόμο προς τις κάλπες και στο μικροσκόπιο διεθνών οίκων – Το εύρημα που ανάβει «φωτιές»
- Από τα μαθήματα ρωσικών στο κόμμα της Καρυστιανού – Είδε φως και… μπήκε ο Νίκος Ζιάγκος
- Ρολάν Γκαρός: Μεγάλη νίκη και πρόκριση για τον Σακελλαρίδη (2-1)
- Επίθεση Τραμπ στα ΜΜΕ για τον πόλεμο στο Ιράν: Ακόμη και αν παραδοθεί άνευ όρων η Τεχεράνη, θα λένε ότι νίκησε

