Η “μάχη” του AIDS: Ενδείξεις διαλλακτικότητας από τις φαρμακοβιομηχανίες
Πρετόρια: Την ευαισθησία τους αναμένεται να δείξουν οι Κολοσσοί της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Νοτίου Αφρικής στην εισαγωγή φθηνότερων φαρμάκων προκειμένου να καταπολεμηθεί η μάστιγα του AIDS.
Πρετόρια: Την ευαισθησία τους αναμένεται να δείξουν οι Κολοσσοί της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Νοτίου Αφρικής στην εισαγωγή φθηνότερων φαρμάκων προκειμένου να καταπολεμηθεί η μάστιγα του AIDS.
Ο δικηγόρος των 39 φαρμακευτικών εταιρειών γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι προσανατολίζονται στο να αποσύρουν την αγωγή που είχαν υποβάλει κατά της κυβέρνησης της Ν. Αφρικής, με αφορμή νομοθεσία του 1997 που επιτρέπει την καταπολέμηση του ιού του HIV με την εισαγωγή φθηνότερων φαρμάκων.
Έπειτα από αναβολή σχεδόν ενός μήνα, ξεκίνησε την Τετάρτη σε δικαστήριο της Πρετόρια η εκδίκαση της αγωγής των φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Glaxo-Wellcome, η Roche, η Merck και η Boehringer-Ingelheim.
Ωστόσο, η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε έπειτα από αίτημα των δικηγόρων των φαρμακοβιομηχανιών, προκειμένου να “βρεθεί κοινό έδαφος για διακανονισμό” με την κυβέρνηση του αφρικανικού κράτους.
“Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καταλήξουμε σε συμβιβασμό εντός της ημέρας” δήλωσε από την Πρετόρια στέλεχος των φαρμακευτικών εταιρειών, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, και προσέθεσε ότι το πιθανότερο είναι πως οι 39 εταιρείες θα αποσύρουν την αγωγή κατά της κυβέρνησης της Ν. Αφρικής.
Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρουσίασε στις φαρμακευτικές εταιρείες αίτηση υπογραφόμενη από 250.000 ανθρώπους -μεταξύ των οποίων επιστήμονες και γιατροί- οι οποίοι τους ζητούν να αποσύρουν την αγωγή.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η έκβαση της υπόθεσης, που θεωρείται αγώνας-ορόσημο για τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί ιατρική περίθαλψη για τους 26 εκατομμύρια φορείς του AIDS στην Αφρική.
Πηγή: Associated Press
health.in.gr
- «Απολαύστε τη διαδρομή» – Το μήνυμα Μασκ για την επέλαση της ΑΙ
- Amazon: Όχι στη χρήση εικόνων ΑΙ από πωλητές μετά από νόμο της Νέας Υόρκης
- OHE: Εγκρίθηκε η θητεία του επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ακόμα 4 χρόνια – Ποιοί καταψήφισαν
- Ισπανία: Η πυρκαγιά στη Μαδρίτη έχει ξεπεράσει την ικανότητα κατάσβεσής της – Η ΕΕ στέλνει κι άλλες δυνάμεις
- Οι καύσωνες αυξάνουν τη τουριστική ζήτηση για «ψυχρούς προορισμούς»
- Γιορτή σήμερα 25 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]
- Ξέσπασε ο Νεϊμάρ: «Μπορώ να προπονηθώ ή θα με κρίνετε και γι’ αυτό;» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442