
Δισεκατομμύρια κορόνες βάζουν από την τσέπη τους για την υγεία οι Δανοί
Κοπεγχάγη: "Είναι μύθος να πιστεύει κανείς πως ο τομέας της υγείας χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους φόρους. Η Δανία είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας οι πολίτες συμβάλλουν με τον πιο άμεσο τρόπο στις δαπάνες της υγείας" εκτιμά ο καθηγητής Ζες Σόγκααρντ, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Υγεία, σύμφωνα με την εφημερίδα Berlingske Tidende.
Κοπεγχάγη: “Είναι μύθος να πιστεύει κανείς πως ο τομέας της υγείας χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους φόρους. Η Δανία είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας οι πολίτες συμβάλλουν με τον πιο άμεσο τρόπο στις δαπάνες της υγείας” εκτιμά ο καθηγητής Ζες Σόγκααρντ, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Υγεία, σύμφωνα με την εφημερίδα Berlingske Tidende.
Οι Δανοί πλήρωσαν από την τσέπη τους περίπου 15 δισεκατομμύρια κορόνες (2,1 δισεκατομμύρια ευρώ) το 1999, από συμμετοχές κυρίως σε φάρμακα και οδοντιατρική περίθαλψη. Οι συνολικές δαπάνες για την υγεία στη χώρα αυξήθηκαν φέτος κατά περίπου 80 δισεκατομμύρια κορόνες· εξ αυτών 47 εκατομμύρια δόθηκαν για τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Δαπάνες για φάρμακα και οδοντιατρική περίθαλψη καλύπτονται μερικώς από την κοινωνική ασφάλιση, εκτός αν πρόκειται για άτομα με χαμηλά εισοδήματα και ασθενείς που πάσχουν από χρόνια ή βαριά νοσήματα, των οποίων τα έξοδα περίθαλψης καλύπτονται σχεδόν πλήρως από το κράτος.
Οι ιατρικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν στη Δανία, σε αντίθεση με άλλες σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία και Νορβηγία), όπου για τις επισκέψεις στο γιατρό και τα έκτακτα περιστατικά οι ασθενείς πληρώνουν μέρος της δαπάνης.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Σούπερ μάρκετ: Ανοιχτά του Αγίου Πνεύματος – Τι ισχύει για λοιπά καταστήματα και επιχειρήσεις
- Το όμορφο βίντεο της ΚΑΕ Ολυμπιακός με τις στιγμές μετά τον τελικό της Euroleague
- Μηχανική βλάβη στο Flying Cat 4 πριν τον απόπλου από τον Πειραιά – Ταλαιπωρία για 436 επιβάτες
- Μήπως τελικά η τεχνητή νοημοσύνη θα έπρεπε να «κλέψει» τις δουλειές μας;
- Περιφερειακή Υμηττού: Η στιγμή που το τουριστικό λεωφορείο τυλίγεται στις φλόγες – «Δύο λεπτά τρόμου με κλειδωμένες πόρτες»
- Η ζωή των νέων Ρώσων μέσα από τις φωτογραφίες της Kristina Rozhkova – «Φαντασία, δυσφορία κι αποξένωση»
