Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 20o
Οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν την Αγκυρα να συνεργαστεί

Οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν την Αγκυρα να συνεργαστεί

Μια πρώτη ένδειξη της στάσης που πρόκειται να τηρήσει στο Κυπριακό έδωσε, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν την Αγκυρα ώστε να δείξει διαλλακτικότητα και συνεργασία.

35

Μια πρώτη ένδειξη της στάσης που πρόκειται να τηρήσει στο Κυπριακό έδωσε, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν την Αγκυρα ώστε να δείξει διαλλακτικότητα και συνεργασία.

Ο κ. Γκρόσμαν έχει διατελέσει βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις αλλά και πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, με αποτέλεσμα να γνωρίζει όσο λίγοι τις πτυχές του ζητήματος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος κατέθεσε στην επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας της έγκρισης του διορισμού του στο νέο του αξίωμα.


Παράλληλα, επέκρινε τη στάση της τουρκικής πλευράς, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν την Αγκυρα για να επιδείξει διαλλακτικότητα και πνεύμα συνεργασίας.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση γερουσιαστή, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους Τουρκοκυπρίους και τους ιθύνοντες στην Αγκυρα ότι πρέπει να προσέλθουν στο νέο γύρο συνομιλιών».


Επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη στην ΕΕ


Νομίζω, προσέθεσε, ότι η ΕΕ είναι ο μεγάλος στόχος και πρέπει να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, είτε στο Βορρά είτε στο Νότο, θα έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στην ΕΕ. Και για να το πράξουν αυτό, θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα.


Εκτίμησε δε ότι πρέπει οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να φτάσουν σε λύση, διότι αυτό «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και είναι σίγουρα προς το συμφέρον των περισσότερων Τουρκοκυπρίων».


Τέλος, στο ίδιο πνεύμα ο κ. Γκρόσμαν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies