
Δεύτερη ημέρα της δίκης με την εξέταση μαρτύρων
Με την εξέταση μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα, Τρίτη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για τις οικονομικές ατασθαλίες στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
43
Με την εξέταση μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα, Τρίτη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για τις οικονομικές ατασθαλίες στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται από χθες πέντε επίσκοποι και δύο εκπρόσωποι της τεχνικής εταιρείας ΚΤΙ, η οποία πριν από έξι χρόνια είχε αναλάβει με απευθείας ανάθεση την αναστήλωση μοναστηριών της χώρας.
Οι κατηγορίες που τους προσάπτονται είναι απάτη, υπεξαίρεση, άμεση συνέργεια και ψευδή βεβαίωση και αφορούν στον τρόπο με τον οποίον έγινε η διαχείριση τεσσάρων δισ. δραχμών την περίοδο 1995 – 96 σε αναπτυξιακά εκκλησιαστικά έργα, επιφέροντας ζημίες της τάξεως των 570 εκατ. δραχμών εις βάρος της Εκκλησίας και 2,7 δισ. δραχμών στο ελληνικό Δημόσιο.
Ένταση, ωστόσο, δημιουργήθηκε κατά τη σημερινή διαδικασία λόγω των αντιπαραθέσεων μεταξύ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, από την πλευρά της οποίας αφέθηκε να εννοηθεί ότι η υπόθεση «στήθηκε» τις παραμονές της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, θέση που εκτός από τον κ. Χριστόδουλο διεκδικούσε και ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ιερώνυμος ήταν και αυτός κατηγορούμενος στην υπόθεση, αλλά απαλλάχθηκε με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου.
Ως μάρτυρας στη δίκη σήμερα εξετάστηκε ο δημοσιογράφος Γ.Παπαθανασόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατέθεσε ότι κ. Χριστόδουλος, ως μητροπολίτης Δημητριάδος, γνώριζε τον υπεύθυνο της τεχνικής εταιρείας που ανέλαβε το έργο από το 1993.
Την ίδια περίοδο διάφοροι μητροπολίτες υπέβαλαν αιτήσεις, προκειμένου να επιδοτηθούν οι μητροπόλεις τους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με την εξέταση και άλλων μαρτύρων.
ΑΠΕ
- Το Ιράν κατέσχεσε πλωτό οπλοστάσιο στον Κόλπο του Ομάν
- Περιστέρι: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τα 6 παιδιά που ζούσαν σε διαμέρισμα τρώγλη – «Ήταν ανατριχιαστική κατάσταση»
- Μια νίκη προσφέρει μια… άλλη χρονιά
- Ο Μακόλεϊ Κάλκιν δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τον θάνατο της «μητέρας» του Κάθριν Ο’ Χάρα
- LIVE: ΑΕΚ – Άρης Betsson
- Μετωπική Κωνσταντοπούλου-Γεωργιάδη στη Βουλή με κατηγορίες για παρακρατικούς μηχανισμούς


