Κριτική σε κυβέρνηση και Δαμανάκη από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής
Αιχμηρός απέναντι στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του Συνασπισμού εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Από την πλευρά της, η Μαρία Δαμανάκη τάχθηκε για άλλη μία φορά υπέρ ενός κεντροαριστερού μετώπου.
Αιχμηρός απέναντι στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του Συνασπισμού εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Από την πλευρά της, η Μαρία Δαμανάκη τάχθηκε για άλλη μία φορά υπέρ ενός κεντροαριστερού μετώπου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντόπουλος απέρριψε τις κατηγορίες για έλλειψη δημοκρατίας στο εσωτερικό του κόμματος και τόνισε ότι αυτό που τραυματίζει την εικόνα του ΣΥΝ και οδηγεί σε εκφυλισμό τη δημοκρατική διαδικασία είναι η ατεκμηρίωτη πολεμική προς την πολιτική του Συνασπισμού. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι υπάρχει η ανάγκη της διαφορετικής άποψης αλλά και του σεβασμού των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος.
Ο ίδιος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δεν τηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της σχετικά με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ότι αδυνατεί να συλλάβει την έννοια των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, υπονομεύοντας έτσι το μέλλον της χώρας.
Κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η Μαρία Δαμανάκη αναφέρθηκε στο κλίμα ρευστότητας που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν οφείλεται στα μεγάλα συμφέροντα αλλά στο ότι η κοινωνία προχωρά πιo μπροστά από τα κόμματα.
Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μία στρατηγική συμμαχιών με τις σοσιαλιστικές δυνάμεις και τους χώρους που βρίσκονται πέραν της νεοφιλελεύθερης παράταξης. Επιπλέον, παρατήρησε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά και υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ενέργεια που θα ωφελήσει το ΣΥΝ.
«Μία συμμαχία μόνο με το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ θα σηματοδοτήσει τον πολιτικό αναχωρητισμό» υποστήριξε το κορυφαίο στέλεχος του Συνασπισμού και σημείωσε ότι αυτό θα έχει αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του κόμματος.
Το σχέδιο πολιτικής απόφασης του ΣΥΝ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή από την Κεντρική Επιτροπή, είναι ιδιαίτερα επικριτικό προς τα δύο μεγάλα κόμματα και κυρίως προς την κυβέρνηση. Στο κείμενο γίνεται λόγος για αίσθηση ανοχής και υποταγής της κυβέρνησης σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ασκείται κριτική για τον τρόπο που διοργανώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, και καταγγέλλεται ότι το ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί το έδαφος για μια ενδεχόμενη εναλλαγή στην εξουσία με τη ΝΔ.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο ΣΥΝ θεωρεί πως η συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου ως αντίπαλου δέους στην Κεντροδεξιά εξυπηρετεί αποκλειστικά τους εκλογικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ. Εκφράζεται η ανάγκη ενίσχυσης της φυσιογνωμίας του κόμματος και της οργανωτικής συγκρότησής του μέσω της επεξεργασίας ενός συνολικού προγράμματος πρωτοβουλιών και δράσεων, με ορίζοντα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002.
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ