Αναγκαία η πιο ενεργή ανάμειξη της ΕΕ για την ειρήνευση στη Μ.Ανατολή
Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των χωρών της Μέσης Ανατολής για πιο ενεργή ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες ειρήνευσης στην περιοχή, τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.
25
Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των χωρών της Μέσης Ανατολής για πιο ενεργή ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες ειρήνευσης στην περιοχή, τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.
Επισημαίνοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, αλλά και τη συνεισφορά της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις επαφές που είχε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, υπογράμμισε: «Οι συνομιλητές μου επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ρόλο της Ευρώπης. Ζητούν την ενεργή συμμετοχή της στις ειρηνευτικές προσπάθειες, την πιο ουσιαστική συμβολή της Ευρώπης πολιτικά.»
Μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αναδεικνύεται μια σημαντική πρόκληση για την ΕΕ να μπορέσει να διαμορφώσει μια αποτελεσματικότερη και συνολικότερη στρατηγική για την ευαίσθητη αυτή περιοχή του πλανήτη.
Ερωτηθείς για το ρόλο της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Η Ελλάδα είναι αυτή που έχει ίσως πιο άμεσο συμφέρον από πολλές άλλες χώρες και επίσης έχει παραδοσιακούς δεσμούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, με πάρα πολλούς Αραβες ηγέτες αλλά και με κυβερνήσεις της περιοχής».
Προσέθεσε όμως ότι η χώρα μας θα πρέπει να διαδραματίσει συμπληρωματικό ρόλο σε συνάρτηση με τα άλλα κράτη της Ένωσης. «Εμείς έχουμε επίσης την πρόσφατη εμπειρία της βαλκανικής πολιτικής, όπου πιστεύω ότι έχουμε συμβάλει στη διαμόρφωση μιας συνολικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής για τα Βαλκάνια, και αυτή η εμπειρία είναι σχετική, έχει σχέση με το πώς θα μπορούσε η ΕΕ να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική για τη Μέση Ανατολή» κατέληξε ο υπουργός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Οικο-δυστοπία: Πώς Ασία και Αφρική φαντάζονται το τέλος
- Ένα emoji είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή (στη δουλειά)
- Αβεβαιότητα περιβάλλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Ιράν – Τα μηνύματα Τραμπ και δηλώσεις της Τεχεράνης
- Κρις Τζένερ: Η οργή για το λίφτινγκ των 100.000 δολαρίων που «υποχώρησε» πρόωρα
- Ευρώπη: Ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 12% έως το 2100 – Ποιες χώρες θα πληγούν πλησούν περισσότερο;
- Μάλτα: H χώρα της Ευρώπης που η βενζίνη είναι πάντα φθηνή – Δεν οφείλεται σε κάποιο «μαγικό»
- Μπορεί το Tinder να ξανακερδίσει τις γυναίκες;
- Εξπρές επιστροφές φόρου κάθε εβδομάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442