35

Δεν μπορούν οι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο, να είναι ιδιοκτήτες εφημερίδων και να μετέχουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,4 ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ, αναφερόμενος στο Γιώργο Μπόμπολα.

Ο εκδότης της εφημερίδας Έθνος και πρόεδρος του ομίλου Πήγασος υποστήριξε χθες, Δευτέρα, ότι το φαινόμενο της διαπλοκής δεν τον αγγίζει, ενώ έκανε λόγο για «συκοφάντες, που οχυρώνονται πίσω από τη βουλευτική ασυλία τους».


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Έβερτ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν μέτοχοι εταιρειών, που έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο, να είναι ιδιοκτήτες ΜΜΕ. «Η θέση μου είναι σαφέστατη, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος» επισήμανε ο κ. Έβερτ.


Ο ίδιος τόνισε ότι ενδεχομένως ο κ. Μπόμπολας έχει πάρει τα περισσότερα έργα, ενώ παράλληλα έχει εφημερίδες και μετέχει σε τηλεοπτικό κανάλι. Ανέφερε ότι οι επιθέσεις γίνονται για να μην προωθηθεί η αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που προβλέπουν το ασυμβίβαστο.


Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα, ο τέως πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι «είναι πρόκληση για την κοινή γνώμη να ισχυρίζεται κάποιος που έγινε γνωστός ως εργολάβος δημοσίων έργων ότι από το 1982 που δραστηριοποιείται και ως εκδότης χρησιμοποίησε τη δύναμη των μέσων ενημέρωσης (ΜΜΕ) που κατέχει για την ενημέρωση και μόνο του κοινού και ξέχασε ότι είναι εργολάβος, έχοντας πουλήσει τις μετοχές της τεχνικής του εταιρείας στα παιδιά του».


Είναι σαφές -επισημαίνει ο κ. Έβερτ- ότι «η δύναμη των ΜΜΕ δεν μπορεί να αποτελεί μοχλό για τον πλουτισμό μέσω άλλων πηγών και δραστηριοτήτων του ιδιοκτήτη ΜΜΕ».


Για το λόγο αυτόν, ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων κατά της διαπλοκής, επισημαίνοντας ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και της νομοθετικής εξουσίας να λάβουν μέτρα για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση την οποία καθημερινά όλοι, ακόμη και η κυβέρνηση, διαπιστώνουν.


Επί τόσα χρόνια δεν ενοχλούσαν κανέναν οι διαπιστώσεις για τη διαπλοκή, γιατί -σύμφωνα με τον κ. Έβερτ- η απραξία της κυβέρνησης να ρυθμίσει το θέμα είχε αποτέλεσμα να «πνιγούν» οι σχετικές προτάσεις.


Ωστόσο σήμερα, υπογραμμίζει ο κ. Έβερτ, «που η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί να ρυθμίσει το θέμα με την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο συζητείται στη Βουλή και υπό το καθεστώς του πανικού των ενδιαφερομένων, αρχίζουν να ενοχλούν οι διαπιστώσεις, οι προτάσεις και η κριτική μας».


Τέλος, ο τέως πρόεδρος της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να μην ενδώσει σε μεθοδεύσεις και να μην υποκύψει πάλι στις πιέσεις, αλλά να νομοθετήσει αυτά τα οποία δηλώνει για διαφάνεια και πλουραλισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ