56

Η διαφθορά στην Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν και έχει ανοδική τάση, καταλήγει έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ). Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη διαφθορά, με βάση την κατάταξη του Transparency International Corruption Perception Index για το έτος 1999, και προηγείται σε διαφθορά από χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Ναμίμπια και η Κόστα Ρίκα. Την υψηλότερη θέση στην κατάταξη κατέχει το Περού, και ακολουθούν η Τσεχία, η Ιταλία και ο Αγιος Μαυρίκιος.

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία δημοσιεύεται την Κυριακή στην Καθημερινή, ο πλέον «διεφθαρμένος» είναι ο τομέας της υγείας (100%), και ακολουθεί η Πολεοδομία (83,34%), οι ΔΟΥ (82,24%), οι υπηρεσίες συγκοινωνιών (69,0%), τα τελωνεία (67,21%), η αστυνομία (63,15%), οι ΔΕΚΟ (51,34%) και οι ΟΤΑ (51,13%). Οι σχετικοί δείκτες βασίζονται σε απαντήσεις ερωτηματολογίου και έχουν υπολογιστεί ως ποσοστό του αντίστοιχου δείκτη διαφθοράς στον τομέα της υγείας.


Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του Transparency International Corruption Perception Index για το έτος 1999, αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων σε διαφθορά χωρών. Τις υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη κατέχουν το Περού, η Τσεχία, η Ιταλία, ο Αγιος Μαυρίκιος και η Ελλάδα. Οι χώρες στις οποίες δεν αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα είναι η Δανία, η Φινλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Σουηδία.


Το μέγεθος του προβλήματος αποκαλύπτει και έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία αναφέρει πως «παγιώνεται η κοινή πεποίθηση ότι η νόμιμη οδός δεν οδηγεί στην προώθηση των υποθέσεων των πολιτών.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, στην έκθεση υποστηρίζεται πως «η παρανομία επιβραβεύεται, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο όγκος των τετελεσμένων και συνεπώς μη θεραπεύσιμων καταστάσεων».


Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει μέτρα μεταξύ των οποίων η επανεξέταση της νομοθεσίας που αφορά στην αυθαίρετη δόμηση και η υιοθέτηση συνοπτικών διαδικασιών κρίσης για τον αυθαίρετο χαρακτήρα κατασκευών καθώς και η ταχύτατη εκδίκαση των ενστάσεων, ώστε να μην παγιώνεται η κατάσταση της αυθαιρεσίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ