
Πίστωση χρόνου για την έκδοση του Μιλόσεβιτς ζητά ο Κοστούνιτσα από την ΕΕ
Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα ζήτησε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πίστωση χρόνου, για να μπορέσει να διευθετήσει την υπόθεση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υπόθεση που διαχώρισε σαφώς από τη μαζική βοήθεια την οποία ζητά από τη διεθνή κοινότητα για την πατρίδα του. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, διέψευσε δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Μιλόσεβιτς έχει τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό.
25
Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα ζήτησε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πίστωση χρόνου, για να μπορέσει να διευθετήσει την υπόθεση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υπόθεση που διαχώρισε σαφώς από τη μαζική βοήθεια την οποία ζητά από τη διεθνή κοινότητα για την πατρίδα του. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, διέψευσε δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Μιλόσεβιτς έχει τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό.
«Έχουμε συνειδητοποιήσει τις δεσμεύσεις μας διεθνώς. Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Αλλά αυτό που επιθυμούμε περισσότερο είναι μία συνεργασία σε ισότιμη βάση» τόνισε ο Κοστούνιτσα από τη Στοκχόλμη, απαντώντας στο αίτημα της σουηδικής προεδρίας να οδηγηθεί στη Χάγη ο Mιλόσεβιτς. «Έχουμε ανάγκη από περισσότερη κατανόηση και ανοχή» προσέθεσε.
Ο Κοστούνιτσα, πάντως, αφού δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται απολύτως τις ανησυχίες της ΕΕ, τόνισε ότι η έκδοση του Μιλόσεβιτς δεν είναι η βασική του προτεραιότητα, και ότι η διεθνής οικονομική βοήθεια πρέπει να παραχωρηθεί στη χώρα του ανεξάρτητα από το αν ο τέως πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας παραδοθεί ή όχι στο ICTY.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι ΗΠΑ, εξαρτά τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία από το αν θα συνεργαστεί με το ICTY, και εκφράζοντας και την άποψη των «15», ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκέραν Πέρσον επανέλαβε «τη σθεναρή πρόθεση της ΕΕ να δει τη Γιουγκοσλαβία να αναθεωρεί τις απόψεις της για το ICTY».
Σχετικά τώρα με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί για το αν ο Μιλόσεβιτς έχει τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό, ο υπουργός Εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, διέψευσε δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Νezavisimaja Gazeta, το οποίο ανέφερε ότι την εντολή για τον περιορισμό των κινήσεων του Μιλόσεβιτς έχει δώσει ο ίδιος ο Κοστούνιτσα.
Ο Ζίβκοβιτς δήλωσε ότι αληθεύει πως άνδρες του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας φρουρούν τον Μιλόσεβιτς, εξήγησε ωστόσο ότι αυτή η εντολή δόθηκε με στόχο να προστατευτεί η ζωή του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, και σύντομα αναμένεται να ανακληθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Oλυμπιακοί Αγώνες: Στο αρχείο η έρευνα για τον Εστανγκέ – «Νομικό σφάλμα που διαπράχθηκε καλόπιστα»
- Θεσσαλονίκη: 56χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε στο λιμάνι
- Τραμπ: Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω εάν πάθει κακό ο αγνοούμενος αμερικανός πιλότος στο Ιράν
- Ιράν: Βετεράνος των ΗΠΑ εξηγεί τι πρέπει να κάνει ένας πιλότος όταν καταρριφθεί το αεροσκάφος του
- Μελόνι για Τραμπ: «Υπερασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και όταν δεν συμφωνούμε πρέπει να το λέμε»
- Βραζιλία: 4 νεκροί στη συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους σε εστιατόριο