
Η Ρωσία θα κατασκευάσει νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες
Μόσχα: Η Ρωσία σκοπεύει να κατασκευάσει 40 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2020, για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Ατομικής Ενέργειας Μπουλάτ Νιγκματούλιν.
Μόσχα: Η Ρωσία σκοπεύει να κατασκευάσει 40 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2020, για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Ατομικής Ενέργειας Μπουλάτ Νιγκματούλιν.
Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αντιδραστήρες αυτοί έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί πριν από το 2000, αλλά το όλο πρόγραμμα “πάγωσε” τη δεκαετία του ’90 και σύντομα το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας θα βρεθεί αντιμέτωπο με ενεργειακό έλλειμμα.
“Η μόνη λύση για την κυβέρνηση είναι η κατασκευή νέων αντιδραστήρων, επειδή δεν μπορούμε να κάψουμε όλο το φυσικό αέριο που έχουμε και το οποίο είναι το μέλλον των παιδιών μας” τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Ρωσία διαθέτει σήμερα 29 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε εννέα μονάδες και έως το 2010 αναμένεται να αποκτήσει δέκα ακόμη, σύμφωνα με τον Νιγκματούλιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι για την ασφάλειά τους, καθώς η Μόσχα προβλέπεται να δαπανήσει 1,4 δισεκατομμύρια ρούβλια για την πυρηνική ασφάλεια.
Ο Γιούρι Γιάκοβλεφ, διευθυντής της Rosenergoatom, κρατικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται τις πυρηνικές μονάδες, δήλωσε ότι η παραγωγή των πυρηνικών μονάδων αυξήθηκε την περασμένη χρονιά κατά 8,3% σε σχέση με το 1999 με την παραγωγή 130 δισεκατομμυρίων KW/h ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ και η ασφάλεια των μονάδων αυτών βελτιώθηκε πέρυσι, καθώς το 2000 καταγράφηκαν 67, ενώ το 1999 είχαν σημειωθεί 88 επεισόδια.
Χτες πάντως η Rosenergoatom ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε λειτουργική βλάβη στο ρωσικό πυρηνικό σταθμό του Μπελογιάρσκι στα Ουράλια, η οποία προκάλεσε για λόγους ασφαλείας την πτώση κατά το ένα τρίτο της ισχύος του ενός από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο σταθμό είναι κανονικά και το περιστατικό δεν είχε επιπτώσεις στις συνθήκες ασφάλειας της μονάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
