43

Ένα «ισχυρό πλήγμα στις τουρκογαλλικές σχέσεις» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η τουρκική κυβέρνηση την επικύρωση από το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ του νόμου που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915. Η απόφαση, μάλιστα, του Σιράκ ενόχλησε την κυβέρνηση της Τουρκίας τόσο ώστε να ακυρώσει τη συνεργασία -ύψους 300 εκατ. δολαρίων (110,7 δισ. δρχ.)- της τουρκικής εταιρείας Aselsan με τη γαλλική Dassault, για την παραγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων 80 μαχητικών F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Την περασμένη εβδομάδα η Αγκυρα ακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την κατασκευή του τουρκικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, έργο που είχε αναλάβει η γαλλική Alcatel, ενώ την ίδια ώρα η τουρκική κρατική εταιρεία δημητριακών απέκλεισε τις γαλλικές εταιρείες από το διαγωνισμό για την προμήθεια 300.000 τόνων σίτου.


«Καταδικάζουμε αυτήν τη στάση και την απορρίπτουμε με αποφασιστικότητα» ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η υιοθέτηση του νόμου από το γαλλικό Κοινοβούλιο «θα ενισχύσει την ξενοφοβία προς τους Τούρκους και τους άλλους ξένους στη χώρα» και πως η ευθύνη για ενδεχόμενες ρατσιστικές επιθέσεις «θα ανήκει αποκλειστικά στη Γαλλία που απέτυχε να προστατεύσει τις μακρόχρονες φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».


Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η στάση της Γαλλίας οφείλεται σε μικροπολιτικούς υπολογισμούς, προκειμένου «να κερδίσει ψήφους» εν όψει των δημοτικών εκλογών το Μάρτιο και των προεδρικών και βουλευτικών το 2002.


Καταλήγοντας, ο Τζεμ τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην «αμερόληπτη, αντικειμενική και χρήσιμη μεσολάβηση της Γαλλίας στη διαμάχη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ