25

Το «φλερτ» με το ψυχολογικό φράγμα των 3.000 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών προκαλεί αλλεπάλληλους κλυδωνισμούς στην ελληνική κοινωνία, καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις θανάτων λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί μικροεπενδυτές, αλλά και υπεξαιρέσεων από επιτηδείους. Κλυδωνισμοί όμως αναταράσσουν και την πολιτική σκηνή της χώρας, όπου κατηγορίες περί ευθυνών για την άσχημη εικόνα της Σοφοκλέους εξαπολύονται πανταχόθεν.

Η παρατεταμένη πτώση των 16 τελευταίων μηνών στο ΧΑΑ έχει λάβει έντονες κοινωνικές διαστάσεις, καθώς χιλιάδες μικροεπενδυτές σε όλη τη χώρα βλέπουν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται. Παρά τις δηλώσεις χρηματιστηριακών κύκλων και άλλων φορέων που γνωρίζουν τους κανόνες της αγοράς, οι επενδυτές πλέον βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.


Όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, στον Πύργο, όπου πρόσφατα αυτοκτόνησε ο διευθυντής της Alpha Bank, η αναστάτωση είναι μεγάλη, καθώς υπολογίζεται ότι το 80% των κατοίκων της πόλης έχουν χάσει μεγάλα ποσά στο ΧΑΑ και κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα χρήματα που λείπουν.


Πάντως, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας Ευάγγελος Καίσαρης διέταξε προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτοκτονία το διευθυντή της Alpha Bank στον Πύργο Αναστάσιο Μανιάτη. Με την έρευνα ο εισαγγελέας ζητά να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες και ποιων.


Στο Λουτράκι, όπου άλλος διευθυντής τράπεζας έχει εξαφανιστεί (επισήμως φέρεται να βρίσκεται σε άδεια) και μαζί του δύο δισ. δρχ., οι καταθέτες είναι ανάστατοι, αν και η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας διαβεβαιώνει το κοινό που έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές με την Τράπεζα ότι δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί, τονίζοντας ότι εγκατέστησε εγκαίρως κλιμάκιο επιθεώρησης στο υποκατάστημα Λουτρακίου.


Στα Γιάννενα ένας 50χρονος αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του, γιατί είχε απολέσει χρήματα στο χρηματιστήριο· επίσης, στην Καβάλα ΑΧΕ έκλεισε, αφήνοντας χρέη δισεκατομμυρίων στους πελάτες της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε άλλες δύο τράπεζες στην Ηλεία παρουσιάζεται έλλειμμα που σχετίζεται με χρηματιστηριακές πράξεις.


Στο μεταξύ, για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το χρηματιστήριο, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Αγγ.Αγγελόπουλος ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία των επενδυτών.


Η κυβέρνηση συνιστά ψυχραιμία, ωστόσο το γεγονός ότι το ΧΑΑ έχει μεταβληθεί σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης φορτίζει περισσότερο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί και υποβοηθά την κακή πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, υπογράμμισε ότι το χρηματιστήριο δεν είναι τζόγος, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά ένα εργαλείο της οικονομίας, ωστόσο προσέθεσε πως το ΧΑΑ δεν πηγαίνει μόνο προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για την πορεία του χρηματιστηρίου και σε σχέση με δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τις οποίες επέκρινε την κυβέρνηση, σημείωσε: «Το χρηματιστήριο είναι ένας αυτόνομος θεσμός και οι πολιτικοί, όσο λιγότερο ασχολούνται μαζί του, τόσο καλύτερο για τους επενδυτές και τη λειτουργία της αγοράς».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ