Έλεγχοι στο εισαγόμενο χοιρινό-Ύποπτα τα γερμανικά λουκάνικα
Αθήνα: Ελέγχους για ορμόνες και αντιβιοτικά στα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χοιρινά (κρέατα και παράγωγα) θα διεξαγάγουν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Γεωργίας, Φώτη Χατζημιχάλη. Οι έλεγχοι στοχεύουν στην προστασία της ελληνικής αγοράς από "ύποπτο" χοιρινό γερμανικής ή αυστριακής προέλευσης.
Αθήνα: Ελέγχους για ορμόνες και αντιβιοτικά στα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χοιρινά (κρέατα και παράγωγα) θα διεξαγάγουν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Γεωργίας, Φώτη Χατζημιχάλη. Οι έλεγχοι στοχεύουν στην προστασία της ελληνικής αγοράς από «ύποπτο» χοιρινό γερμανικής ή αυστριακής προέλευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εισάγει σημαντικές ποσότητες χοιρινών και λουκάνικων από τη Γερμανία, ενώ οι εισαγωγές από την Αυστρία είναι περιορισμένες.
Παράλληλα, έλεγχοι για ορμόνες και αντιβιοτικά διενεργούνται ήδη συστηματικά και στα ντόπια χοιρινά. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, το 2000 έγιναν 1.097 έλεγχοι σε δείγματα χοιρινών, αλλά σε ένα μόνο από αυτά εντοπίστηκαν κατάλοιπα αντιβιοτικού ανώτερα από το επιτρεπόμενο όριο.
Ωστόσο, ο υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν χρησιμοποιούν ορμόνες, επειδή η χρήση τους απαγορεύεται, το κόστος τους είναι μεγάλο και διατίθενται μόνο στη μαύρη αγορά, ενώ, επιπλέον, η παραγωγή τους απαιτεί υψηλή τεχνολογία.
Ο ίδιος ομολόγησε, πάντως, ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν αντιβιοτικά ανεξέλεγκτα και με δική τους πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με δηλώσεις των κτηνιάτρων, η χρήση αντιβιοτικών σε χοίρους που προορίζονται για κατανάλωση βλάπτει τη «χλωρίδα» του στομαχιού και εξασθενίζει την αμυντική ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού.