
Φυσιολογικά τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Κόσοβο-Επέστρεψαν οι πρώτοι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚΟ
Αθήνα: Σε απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα βρέθηκε έπειτα από μετρήσεις η ραδιενέργεια στις περιοχές των στρατοπέδων αλλά και των θέσεων στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Λεωνίδας Καμαρινόπουλος.
Αθήνα: Σε απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα βρέθηκε έπειτα από μετρήσεις η ραδιενέργεια στις περιοχές των στρατοπέδων αλλά και των θέσεων στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Λεωνίδας Καμαρινόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις ολοκληρωμένες αναλύσεις σε δείγματα εδάφους και αέρα που συνέλεξε το κλιμάκιο της ΕΕΑΕ από τα πέντε ελληνικά στρατόπεδα, τα επίπεδα ουρανίου που μετρήθηκαν βρίσκονται σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα και είναι συγκρίσιμα με συγκεντρώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Όσον αφορά στο νερό του στρατοπέδου “Ρήγας Φεραίος” στο Κόσοβο δεν ανιχνεύτηκε απεμπλουτισμένο αλλά φυσικό ουράνιο, με συγκέντρωση είκοσι φορές χαμηλότερη από το αντίστοιχο όριο των ΗΠΑ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καμαρινόπουλος, οι συγκεντρώσεις ουρανίου που μετρήθηκαν συνολικά, είναι τουλάχιστον χίλιες φορές χαμηλότερες από τα θεσπισμένα διεθνή όρια και τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων σε δείγματα από το Κόσοβο είναι ενθαρρυντικά, καθώς συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών.
Πάντως, χθες στη Θεσσαλονίκη επέστρεψαν περίπου 80 στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος για επαναπατρισμό που τους δίνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, λόγω του πρόσφατου προβλήματος που έχει ανακύψει με το “σύνδρομο των Βαλκανίων”.
Οι στρατιώτες θα αρχίσουν να υποβάλλονται από αύριο σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους από την έκθεση στη ραδιενέργεια.
Πηγές: ΑΠΕ, ΜΠΕ
health.in.gr
- «Φθινοπωρινού τύπου» η κακοκαιρία της Παρασκευής – Από Δευτέρα πάλι ζέστη
- Ισραήλ – Ελλάδα 93-84 παρ. (77-77 κ.α.): Ήττα στην παράταση για την Εφήβων, στην πρεμιέρα του Eurobasket U18
- Τραγωδία στη Λαμία – 24χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του
- Οι κίνδυνοι για τον παγκόσμιο πληθωρισμό, σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan
- Ο εύλογος λόγος που το Netflix ήθελε να αποσύρει το «Michael Jackson: The Verdict»
- Άλκμααρ – Ολυμπιακός 3-2: Εξαιρετικοί οι Πειραιώτες για 70 λεπτά, το χάλασαν στο τέλος οι διαιτητές (vid)
