
Φυσιολογικά τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Κόσοβο-Επέστρεψαν οι πρώτοι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚΟ
Αθήνα: Σε απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα βρέθηκε έπειτα από μετρήσεις η ραδιενέργεια στις περιοχές των στρατοπέδων αλλά και των θέσεων στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Λεωνίδας Καμαρινόπουλος.
Αθήνα: Σε απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα βρέθηκε έπειτα από μετρήσεις η ραδιενέργεια στις περιοχές των στρατοπέδων αλλά και των θέσεων στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Λεωνίδας Καμαρινόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις ολοκληρωμένες αναλύσεις σε δείγματα εδάφους και αέρα που συνέλεξε το κλιμάκιο της ΕΕΑΕ από τα πέντε ελληνικά στρατόπεδα, τα επίπεδα ουρανίου που μετρήθηκαν βρίσκονται σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα και είναι συγκρίσιμα με συγκεντρώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Όσον αφορά στο νερό του στρατοπέδου “Ρήγας Φεραίος” στο Κόσοβο δεν ανιχνεύτηκε απεμπλουτισμένο αλλά φυσικό ουράνιο, με συγκέντρωση είκοσι φορές χαμηλότερη από το αντίστοιχο όριο των ΗΠΑ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καμαρινόπουλος, οι συγκεντρώσεις ουρανίου που μετρήθηκαν συνολικά, είναι τουλάχιστον χίλιες φορές χαμηλότερες από τα θεσπισμένα διεθνή όρια και τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων σε δείγματα από το Κόσοβο είναι ενθαρρυντικά, καθώς συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών.
Πάντως, χθες στη Θεσσαλονίκη επέστρεψαν περίπου 80 στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος για επαναπατρισμό που τους δίνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, λόγω του πρόσφατου προβλήματος που έχει ανακύψει με το “σύνδρομο των Βαλκανίων”.
Οι στρατιώτες θα αρχίσουν να υποβάλλονται από αύριο σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους από την έκθεση στη ραδιενέργεια.
Πηγές: ΑΠΕ, ΜΠΕ
health.in.gr
- Άρσεναλ: Με ασίστ ο Τζόλης στο ανεπίσημο ντεμπούτο του με τους «κανονιέρηδες» (pics)
- Όταν ο ουρανός «μεταμορφώνεται» σε πίνακα του Βαν Γκογκ – Ένα μαγευτικό timelapse του γαλαξία
- Σοκαριστικό τροχαίο στην Κω – Βίντεο ντοκουμέντο
- Δεύτερη κατάρριψη drone από την Υεμένη από τους ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία
- «Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει» – Πώς ο πρόεδρος του Καζακστάν σόκαρε τον Πούτιν
- Grand Prix Ουγγαρίας: Ο Λάντο Νόρις πήρε την pole position
