Φυσιολογικά τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Κόσοβο-Επέστρεψαν οι πρώτοι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚΟ
Αθήνα: Σε απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα βρέθηκε έπειτα από μετρήσεις η ραδιενέργεια στις περιοχές των στρατοπέδων αλλά και των θέσεων στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Λεωνίδας Καμαρινόπουλος.
Αθήνα: Σε απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα βρέθηκε έπειτα από μετρήσεις η ραδιενέργεια στις περιοχές των στρατοπέδων αλλά και των θέσεων στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Λεωνίδας Καμαρινόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις ολοκληρωμένες αναλύσεις σε δείγματα εδάφους και αέρα που συνέλεξε το κλιμάκιο της ΕΕΑΕ από τα πέντε ελληνικά στρατόπεδα, τα επίπεδα ουρανίου που μετρήθηκαν βρίσκονται σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα και είναι συγκρίσιμα με συγκεντρώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Όσον αφορά στο νερό του στρατοπέδου “Ρήγας Φεραίος” στο Κόσοβο δεν ανιχνεύτηκε απεμπλουτισμένο αλλά φυσικό ουράνιο, με συγκέντρωση είκοσι φορές χαμηλότερη από το αντίστοιχο όριο των ΗΠΑ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καμαρινόπουλος, οι συγκεντρώσεις ουρανίου που μετρήθηκαν συνολικά, είναι τουλάχιστον χίλιες φορές χαμηλότερες από τα θεσπισμένα διεθνή όρια και τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων σε δείγματα από το Κόσοβο είναι ενθαρρυντικά, καθώς συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών.
Πάντως, χθες στη Θεσσαλονίκη επέστρεψαν περίπου 80 στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος για επαναπατρισμό που τους δίνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, λόγω του πρόσφατου προβλήματος που έχει ανακύψει με το “σύνδρομο των Βαλκανίων”.
Οι στρατιώτες θα αρχίσουν να υποβάλλονται από αύριο σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους από την έκθεση στη ραδιενέργεια.
Πηγές: ΑΠΕ, ΜΠΕ
health.in.gr
- Ποιος (και τι) να συγκριθεί μαζί σας;
- Δύο συλλήψεις για τη σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική – Αναζητείται 27χρονος
- O Αργυρόπουλος σκόραρε και σφράγισε το χρυσό, η τρομερή σκηνή με τον Σκουμπάκη (vid)
- Πειραιάς: Αυξημένη η επιβατική κίνηση – Πάνω από 100 αναχωρήσεις πλοίων
- Όλα τα μετάλλια της Εθνικής πόλο μετά το χρυσό στο World Cup
- «Δυσαρεστημένος ο Ομπράντοβιτς με τη Χάποελ επειδή τηλεφώνησε στον Γκραντ»
- Πρωτοποριακή έρευνα δίνει ελπίδες για θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης – Τι είναι ο υποδοχέας TLR5
- Συναγερμός στα Χανιά: Εξαφανίστηκε 75χρονη με άνοια πηγαίνοντας προς την εκκλησία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442