30

Πιστοί στην υπόσχεσή τους να κλέψουν έστω και για λίγο την παράσταση στην ορκωμοσία του Τζορτζ Ο. Μπους, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου κοντά στο χώρο της τελετής φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου. Η αστυνομία συνέλαβε εννέα άτομα, ωστόσο -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπός της- «οι συλλήψεις συνεχίζονται».

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων έκαναν λόγο για συμμετοχή τουλάχιστον 20.000 ατόμων στις διαδηλώσεις, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι διαμαρτυρίες θα ξεπερνούσαν σε όγκο και παλμό εκείνες του 1973, όταν είχε ορκιστεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Ρίτσαρντ Νίξον.


Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν, πάντως, ότι περισσότερα από 15 άτομα έχουν συλληφθεί από τις Αρχές, πληροφορία που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.


Ωστόσο, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Παρίσι. Τουλάχιστον 300 άτομα έκαναν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στη γαλλική πρωτεύουσα κρατώντας ένα μεγάλο πανό με τα ονόματα 683 πολιτών που εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ από το 1977 έως το 2000. Στην πορεία συμμετείχαν 60 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστία. Ο Τζορτζ Μπους, προτού εκλεγεί πρόεδρος, ήταν ο κυβερνήτης του Τέξας με τις περισσότερες εκτελέσεις στο ενεργητικό του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ