34

Η υιοθέτηση από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση νόμου με τον οποίο θα αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κρίση στις γαλλοτουρκικές σχέσεις, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Σε περίπτωση που ο νόμος υιοθετηθεί κατά την ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, αυτό θα «έχει πολύ αρνητικές και μόνιμες συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις και θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρή κρίση», επισήμανε ο Ετζεβίτ στον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Αγκυρα, Μπερνάρ Γκαρσιά, τον οποίο δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του.


Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Γκαρσιά να μεταφέρει το μήνυμα αυτό «αμέσως» στον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.


Οι σφαγές των Αρμενίων κατά την περίοδο 1915 – 1917 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία προκάλεσαν το θάνατο 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων σύμφωνα με τους Αρμενίους -250.000 έως 500.000 θανάτους βάσει της άποψης των Τούρκων, οι οποίοι απορρίπτουν κατηγορηματικά τα περί γενοκτονίας.


Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ετοιμάζεται να υιοθετήσει αύριο πρόταση νόμου, που σε ένα και μοναδικό άρθρο της αναφέρει ότι «η Γαλλία αναγνωρίζει δημόσια την αρμενική γενοκτονία του 1915».


Η πρόταση νόμου θα πρέπει να ψηφιστεί από όλες τις πολιτικές ομάδες, προκειμένου να ολοκληρωθεί έτσι ένας κοινοβουλευτικός μαραθώνιος που άρχισε το 1998 με μία πρώτη θετική και ομόφωνη ψήφο στην Εθνοσυνέλευση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ