
Τους στόχους της σουηδικής προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο παρουσίασε ο Πέρσον
Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σουηδική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκέραν Πέρσον. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια, αναφέρθηκε πρωτίστως στο ζήτημα της ένταξης της Κύπρου και της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η σουηδική προεδρία θα επιμείνει στις αποφάσεις του Ελσίνκι και στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.
48
Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σουηδική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκέραν Πέρσον. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια, αναφέρθηκε πρωτίστως στο ζήτημα της ένταξης της Κύπρου και της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η σουηδική προεδρία θα επιμείνει στις αποφάσεις του Ελσίνκι και στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη σύνδεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με την επίλυση του Κυπριακού, ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η σουηδική προεδρία δεν σκοπεύει να παρεκκλίνει από τις αποφάσεις του Ελσίνκι.
Παράλληλα, τόνισε ότι η σουηδική προεδρία δεν σκοπεύει, τουλάχιστον προς το παρόν, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ελπίζει πως «οι Κύπριοι θα καταφέρουν να επιλύσουν μόνοι τους το πρόβλημά τους». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επίλυση πριν η Κύπρος να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ, θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ελσίνκι και δεν θα υπάρξει καμία παρακώλυση της διεύρυνσης.
Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας, ο Πέρσον έκανε λόγο για «προβληματική υποψηφιότητα» και τόνισε ότι η Σουηδία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Σουηδία έχει ορισμένες απαιτήσεις από την Αγκυρα, και συγκεκριμένα την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, και ότι αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει για εκδημοκρατισμό, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμό της εθνικής ταυτότητας των Κούρδων.
Ο Πέρσον επισήμανε ότι η Σουηδία είναι έτοιμη για ανοιχτό διάλογο με την Αγκυρα στο διάστημα που θα προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, επιδιώκοντας πρωτίστως την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Κούρδων.
Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της νέας Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που έχει προγραμματιστεί για το 2004, ο Σουηδός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η «ανατροπή» ή η αλλαγή της Συνθήκης της Νίκαιας δεν πρόκειται να απασχολήσουν τη σουηδική προεδρία. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σαφώς υπάρχει περιθώριο νέας ερμηνείας της, ιδιαίτερα αφού ληφθούν υπόψη και οι απόψεις των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.
Επιπλέον, τόνισε ότι στη Νίκαια οι «15» έδωσαν εντολή στη σουηδική προεδρία αλλά και στη βελγική, που θα ακολουθήσει, να επεξεργαστούν και να προετοιμάσουν τη νέα Διακυβερνητική, και ότι το ζήτημα θα απασχολήσει την πρώτη Σύνοδο Κορυφής υπό τη σουηδική προεδρία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίτευξη της διαφάνειας, η οποία ανήκει στα επονομαζόμενα «υπόλοιπα του Αμστερνταμ» -που δεν απασχόλησαν τις διαπραγματεύσεις των «15» στη Νίκαια- ο Πέρσον τόνισε ότι η σουηδική προεδρία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα και ότι ευελπιστεί πως έως το Μάιο του 2001 θα έχει εγκριθεί η νομική πράξη που «θα κάνει πραγματικότητα μία ΕΕ ανοιχτή σε όλους».
Τέλος, όσον αφορά στην ΟΝΕ, υπερτόνισε τη σημασία της για όλα τα μέλη της Ένωσης, ακόμη και για τη Σουηδία, η οποία δεν συγκαταλέγεται στα 12 μέλη της, υπογραμμίζοντας: «Αργά ή γρήγορα όλοι όσοι είμαστε έξω από αυτήν θα πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις μας». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς σκοπεύει η χώρα του να εξετάσει την ένταξή της.
Ελπίδα Σκάρπου
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τα σενάρια ως το φινάλε της Euroleague: Πώς βγαίνει πρώτος ο Ολυμπιακός, μέχρι 6η θέση ο Παναθηναϊκός
- Γιορτή σήμερα 4 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]
- Euroleague: Ο Μπαρτζώκας έγραψε ιστορία με 300 ματς στο πάγκο του Ολυμπιακού
- Ανάρπαστα μικρά και μεσαία διαμερίσματα
- Μπαρτζώκας: «Δεν μπορείς να συγκρίνεις αυτό το ματς με τα επόμενα»


