72

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση που έχει ξεσπάσει σε ολόκληρη την Ευρώπη με τη νόσο των «τρελών αγελάδων», καθώς, μετά τις ανακοινώσεις για πιθανά νέα κρούσματα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE) σε Γερμανία και Αυστρία, η Ισπανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι δύο ζώα έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Τα δύο πιθανά κρούσματα, τα οποία εντοπίστηκαν έπειτα από εξέταση σε εργαστήριο κτηνιατρικής κοντά στη Μαδρίτη, έχουν σταλεί για επιβεβαίωση στο εθνικό εργαστήριο της Σαραγόσα, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας.


Αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες αναλύσεις, θα ανέλθει σε επτά ο αριθμός των ζώων που έχουν προσβληθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια στη χώρα από τις 22 Νοεμβρίου, οπότε καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα.


Η εμφάνιση των δύο νέων κρουσμάτων γίνεται τη στιγμή που οι Ισπανοί κτηνοτρόφοι πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αποκλείοντας τα μεγαλύτερα σφαγεία της χώρας, προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση.


Οι καταναλωτές επιβαρύνονται τελικά με τo κόστος των εξετάσεων


Οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι, οι κρεοπώλες και η κυβέρνηση συμφώνησαν την Τρίτη ότι το κόστος των εξετάσεων για τον εντοπισμό κρουσμάτων της νόσου θα πρέπει να επιβαρύνει τελικά τους καταναλωτές.


Η εξέταση κάθε ζώου κοστίζει 500 φράγκα (25.000 δρχ.). Το ένα πέμπτο του ποσού καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί σε όσους θελήσουν να γευτούν το κρέας του, καθώς η τιμή του κιλού θα αυξηθεί κατά ένα φράγκο (περίπου 50 δραχμές).


«Πρέπει να πείσουμε τους καταναλωτές ότι το ελεγμένο κρέας είναι πιο ακριβό από αυτό που δεν έχει περάσει από ελέγχους» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Ζαν Γκλαβανί.


Εν τω μεταξύ, οι Αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να υποβάλλουν σε ελέγχους τα βοοειδή που εκτρέφονται στη χώρα, προκειμένου η επιδημία να παραμείνει εκτός των συνόρων. Μέχρι στιγμής, στην Τσεχία δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου των «τρελών αγελάδων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό