51

Απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο βελτίωσης των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας, μετά την αλλαγή «φρουράς» στο Λευκό Οίκο, εμφανίστηκε τη Δευτέρα από την Αθήνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Ρόκε.

«Δεν μισούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν πιστεύουμε πως είναι ο λόγος που υποφέρουμε» τόνισε ο Ρόκε, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «δεν υπάρχει αισιοδοξία, αν και είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο βελτίωσης των σχέσεων».


Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η έλλειψη αισιοδοξίας για το μέλλον των παραδοσιακά «εχθρικών» σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών οφείλεται «στο ακροδεξιό λόμπι της Φλόριντα που βοήθησε τον Τζορτζ Ο. Μπους να εκλεγεί στην πολιτεία, και του ζητά να σκληρύνει τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Αβάνα».


Ο Ρόκε εκτίμησε πως πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αβάνας θα μπορέσει να σημειωθεί μόνο με την πλήρη άρση του 38χρονου εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα λίγο μετά την άνοδο του Κάστρο στην εξουσία το 1959.


«Όμως, για την άρση του εμπάργκο κάτι πρέπει να γίνει τώρα. Θα ήταν καλό για τους πολίτες της Κούβας, τους Αμερικανούς επιχειρηματίες και τους Κουβανούς που ζουν στη Φλόριντα και οι οποίοι δεν μπορούν σήμερα να επισκεφθούν τις οικογένειές τους» ανέφερε ο Φελίπε Ρόκε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters