36

Οι γυναίκες που είναι ή σκοπεύουν να μείνουν έγκυες, οι μητέρες που θηλάζουν, καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν ξιφία, καρχαρία και σκουμπρί, καθώς τα ψάρια αυτά ενδέχεται να περιέχουν υδράργυρο σε συγκεντρώσεις που βλάπτουν το νευρικό σύστημα, συστήνει η αμερικανική Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που ανιχνεύεται σε όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς, συνήθως με τη μορφή του μεθυλικού του άλατος. Η συγκέντρωσή του είναι όμως μεγαλύτερη στα μεγάλα σαρκοφάγα ψάρια, στο συκώτι των οποίων μαζεύεται σταδιακά όλος ο υδράργυρος που περιέχεται στην τροφή τους.


Γενικά, η συγκέντρωση όλων των μη διασπωμένων τοξικών ουσιών είναι μεγαλύτερη στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας. Το πρόβλημα έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας της ρύπανσης του περιβάλλοντος.


Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, κάθε χρόνο γεννιούνται 60.000 παιδιά που εκτέθηκαν ως έμβρυα σε ποσότητες υδραργύρου αρκετά υψηλές για να έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.


Ναι στην κατανάλωση θαλασσινών, αλλά με μέτρο


Τα θαλασσινά όμως είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχά σε λίπη και για το λόγο αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην ισορροπημένη διατροφή των εγκύων.


Το συμβουλευτικό σώμα της FDA δηλώνει ότι η κατανάλωση έως και 340γρ. μαγειρεμένου ψαριού την εβδομάδα είναι ασφαλής. «Μπορείτε να επιλέξετε οστρακοειδή, ψάρι σε κονσέρβα, μικρότερα ψάρια των ωκεανών ή από ιχθυοτροφεία. Απλά προτιμήστε ποικιλία διαφορετικών ειδών» αναφέρει εκπρόσωπος της FDA.


Οι κονσέρβες περιέχουν συνήθως μικρότερου μεγέθους ψάρια, στα οποία συγκεντρώνονται μικρότερες ποσότητες υδραργύρου.


Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας συστήνει στις παραπάνω ομάδες «υψηλού κινδύνου» να μην καταναλώνουν ψάρια, που αλιεύθηκαν από μέλη της οικογένειάς τους πάνω από μία φορά την εβδομάδα.


Τα γεύματα των ενηλίκων δεν πρέπει να περιλαμβάνουν πάνω από 170γρ. μαγειρεμένου ψαριού, ενώ για τα παιδιά η ποσότητα αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 55γρ.


Αναφορές για υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο έχουν γίνει επίσης και για τον τόνο. Ο Μάικλ Μπέντερ, εκπρόσωπος του Προγράμματος Διαχείρισης Υδραργύρου και η Κάρολαϊν Σμιθ Ντιγουάλ, επικεφαλής του Κέντρου για την Επιστήμη και το Κοινό Συμφέρον, δηλώνουν ότι ο πιθανός κίνδυνος από τον τόνο «δεν θα έπρεπε να αγνοείται». Θεωρούν μάλιστα ότι είναι άξιο απορίας για ποιο λόγο ο τόνος δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα των ψαριών που εγκυμονούν κινδύνους.


H FDA απαντά ότι η συγκέντρωση του μεθυλικού υδραργύρου στους μεγάλου μεγέθους τόνους είναι τρεις φορές μικρότερη σε σχέση με τα ψάρια που περιλαμβάνονται στη λίστα, καθώς και ότι η συγκέντρωση αυτή δεν υπερβαίνει το ένα μέρος ανά εκατομμύριο, την ανώτατη, δηλαδή, επιτρεπόμενη τιμή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters