Συμβουλές Ολμπράιτ προς την κυβέρνηση Μπους λίγο πριν από την αποχώρησή της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Μία εβδομάδα πριν από την αποχώρησή της από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μάντλιν Ολμπράιτ, με συνέντευξή της το Σάββατο στην International Herald Tribune, δίνει τα «φώτα» της στη νέα κυβέρνηση του Τζορτζ Ο. Μπους, προειδοποιώντας για αυτά που θα αντιμετωπίσει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Βόρειο Κορέα, αλλά και στη διατήρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Μία εβδομάδα πριν από την αποχώρησή της από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μάντλιν Ολμπράιτ, με συνέντευξή της το Σάββατο στην International Herald Tribune, δίνει τα «φώτα» της στη νέα κυβέρνηση του Τζορτζ Ο. Μπους, προειδοποιώντας για αυτά που θα αντιμετωπίσει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Βόρειο Κορέα, αλλά και στη διατήρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την κυβέρνηση Μπους να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο προκάτοχός του Μπιλ Κλίντον όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Β.Κορέα, η οποία έχει χαρακτηριστεί απειλή για τις ΗΠΑ.
Επίσης, επέκρινε την πρόθεση της κυβέρνησης Μπους -όπως αυτή εκφράστηκε και από το νέο υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ- να προχωρήσει στην υλοποίηση της Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας (NMD), παρά τις έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των συμμάχων και όχι μόνο των ΗΠΑ.
Η Ολμπράιτ επισήμανε ότι, εάν η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων επιμείνει στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής «ομπρέλας», θα γυρίσει τη διεθνή διπλωματία πολλά χρόνια πίσω, αντιμετωπίζοντας μία ακόμη φορά τη Μόσχα και το Πεκίνο ως αντιπάλους. Παράλληλα, υπογράμμισε πως μία τέτοια κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ θα δώσει νέα κίνητρα σε Κίνα και Ρωσία για την ανάπτυξη του πυρηνικού τους οπλοστασίου.
Όσον αφορά στο ζήτημα των περικοπών στις ειρηνευτικές αποστολές των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο τις οποίες είχε εξαγγείλει ο Μπους κατά την προεκλογική του εκστρατεία, η Αμερικανίδα απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο αντικαταστάτης της στο υπουργείο, στρατηγός ε.α. Κόλιν Πάουελ, έχει υποτιμήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην Ευρώπη.
Η ίδια επισήμανε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Κόσοβο θα αποδειχθεί καταστροφική, καθώς η αμερικανική παρουσία στην επαρχία «βοήθησε σημαντικά στο να αποφευχθεί η ένοπλη σύγκρουση».
Τέλος, μιλώντας για το χρόνιο ζήτημα του Ιράκ, η Ολμπράιτ εμφανίστηκε να μη μετανιώνει για το χειρισμό της «κληρονομιάς» του Πολέμου του Κόλπου. «Ο πατέρας Μπους μάς έδωσε τον Σαντάμ Χουσεΐν και τώρα εμείς τον επιστρέφουμε στο γιο του».
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το να λέει κάποιος παθολογικά ψέματα δεν θεωρείται ξεχωριστή ψυχική διαταραχή. Πρόκειται περισσότερο για ένα μοτίβο συμπεριφοράς
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας