Σοβαρότατες κατηγορίες εναντίον της Philip Morris από το University of California
Γενεύη: Η Philip Morris και άλλες καπνοβιομηχανίες υποκίνησαν εκστρατείες και πέτυχαν τελικά να ανατρέψουν την αντικαπνιστική πολιτική της Ελβετίας, υποστηρίζει έρευνα που διεξήγαγε το University of California.
Γενεύη: Η Philip Morris και άλλες καπνοβιομηχανίες υποκίνησαν εκστρατείες και πέτυχαν τελικά να ανατρέψουν την αντικαπνιστική πολιτική της Ελβετίας, υποστηρίζει έρευνα που διεξήγαγε το University of California.
Οι δύο συγγραφείς της έρευνας έγραψαν ότι η καπνοβιομηχανία συμμάχησε με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και απέτρεψε νομοσχέδιο που ήθελε να δημιουργούνται χώροι μη καπνιζόντων στα εστιατόρια.
«Οι καπνοβιομηχανίες στην Ελβετία, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, χρησιμοποιούν την ίδια στρατηγική όλο και περισσότερο για να μπλοκάρουν επιστημονικές μελέτες και τον πολιτειακό έλεγχο κατά του καπνού» επισημαίνεται στην 129σέλιδη αναφορά που έκαναν δύο ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Σύμφωνα με αυτή, οι καπνοβιομηχανίες εκμεταλλεύτηκαν την παραδοσιακά φιλελεύθερη πολιτική της Ελβετίας και τη σημαντική βοήθεια από τους πολιτικούς.
Η Ελβετία ήταν η πρώτη χώρα η οποία ελέγχθηκε, έπειτα από παρότρυνση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να εμπλέκονται οι καπνοβιομηχανίες στη χάραξη πολιτικής σε διάφορες χώρες.
Η εκπρόσωπος της Philip Morris στην Ευρώπη, τα κεντρικά γραφεία της οποίας τυχαίνει να βρίσκονται στην Ελβετία, είπε ότι η εταιρεία πρέπει να μελετήσει την αναφορά, πριν προβεί σε οποιοδήποτε σχολιασμό.
Η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η εταιρεία είχε ζητήσει τη συνεργασία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και άλλων αρχών ελέγχου για τη διεκπεραίωση θεμάτων που συνδέονται με το τσιγάρο. Η Philip Morris, πάντως, επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες επικρίσεις σχετίζονται με την προηγούμενη συμπεριφορά της, καθώς τώρα πια έχει αλλάξει πολιτική.
«Η αναφορά δεν μας εξέπληξε» είπε ο Ουελί Λόχερ, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Ελβετίας και προσέθεσε με νόημα ότι, σύμφωνα με έρευνες της ΠΟΥ, η καπνοβιομηχανία είχε παρεισφρήσει ακόμη και στην ίδια.
Πηγή: Associated Press
health.in.gr
- Αταμάν: «Ήμασταν χάλια, δεν αξίζαμε τη νίκη»
- Λιγότερη δουλειά, περισσότερος τζόγος για την Gen Z
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά το τέλος της 14ης αγωνιστικής
- Άνετο βράδυ για την Μπασκόνια (88-78), ο Βιλντόζα έδωσε τη νίκη στην Βίρτους (79-78)
- Πέθανε ο Φρανκ Ο. Γκέρι – Ο αρχιτέκτονας που έκανε το μέταλλο να χορεύει, «ανέστησε» το Μπιλμπάο και έδωσε μορφή στο χάος της ζωής
- Ερυθρός Αστέρας – Μπαρτσελόνα 79-89: Με οδηγό τον Κλάιμπερν η νίκη των μπλαουγκράνα

