25

Με συντριπτική πλειοψηφία εξελέγησαν την Πέμπτη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, νέοι μητροπολίτες οι αρχιμανδρίτες Νικόδημος Κορακής για την Κασσανδρεία και Εφραίμ Στενάκης για την Ύδρα. Πάντως, από τη συνεδρίαση -που έγινε στη Μονή Πετράκη- δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς πριν ακόμη αρχίσει προκλήθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου, ο οποίος ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζουν οι αρχιερείς, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να γίνει λαθροχειρία.

Ο μητροπολίτης Ζακύνθου, αναφερόμενος στην πιθανότητα λαθροχειρίας κατά τη ψηφοφορία, μνημόνευσε την περίπτωση μεταθέσεως του μητροπολίτη Αττικής, στην οποία φέρεται αναμεμιγμένος ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, που ήταν τότε μητροπολίτης Δημητριάδος.


Ο κ. Χριστόδουλος εκνευρίστηκε και, σε οξύ τόνο, είπε στο μητροπολίτη να καθίσει κάτω, ενώ αρνήθηκε ακόμη και να συζητήσει το όλο θέμα. Όμως η ένταση δεν τελείωσε, καθώς -πριν αρχίσει η δεύτερη ψηφοφορία για την πλήρωση της μητρόπολης Ύδρας- αποχώρησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων.


Ο τελευταίος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος, καθώς οι αρχιερείς περιφρόνησαν τη βούλησή του και έδωσαν μόλις έξι ψήφους στον πρωτοσύγκελό του, Ιωάννη Τασιά, ενώ στον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Κορακή, που υποστήριξε ο Αρχιεπίσκοπος, και βγήκε τελικά μητροπολίτης, έδωσαν 55 ψήφους.


Καταδικάζει το ροκ η ΔΙΣ


Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, εκπρόσωπος της Ιεραρχίας, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με την επίπληξη της ΔΙΣ προς τους… «ροκ» μοναχούς της Μονής Αγίου Σεραφείμ και Αυγουστίνου Σάρωφ, στο Τρίκορφο Λοκρίδος.


Ο μητροπολίτης Ανθιμος τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά μπορεί να μη σκανδαλίζεται από τη συμπεριφορά και τις δραστηριότητες των μοναχών, ωστόσο το τελευταίο βίντεο κλιπ τους το θεωρεί απαράδεκτο. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ερωτηθείς είπε ότι υπάρχουν και όρια και όταν κάποιος τα ξεπεράσει πρέπει να επιστρέψει.


«Κατάντια, για την οποία ευθύνονται όλοι» χαρακτήρισε τις δραστηριότητες των μοναχών και ο μητροπολίτης Ζακύνθου, ενώ ο μητροπολίτης Θηβών είπε ότι εκφράζει επιφυλάξεις για τον όρο «σκανδαλισμό», προσέθεσε πάντως ότι οπωσδήποτε υπάρχει προβληματισμός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ