Κυριακή 19 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Προωθούνται μέτρα για το «σύνδρομο των Βαλκανίων», διαβεβαιώνει ο Τσοχατζόπουλος

Προωθούνται μέτρα για το «σύνδρομο των Βαλκανίων», διαβεβαιώνει ο Τσοχατζόπουλος

Παρέλαση στελεχών της κυβέρνησης από το Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, καθώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, προκειμένου να συζητήσουν το λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων» και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία των Ελλήνων στρατιωτών. Με τον πρωθυπουργό, όμως, συναντήθηκε νωρίτερα και ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και στη συζήτηση κυριάρχησε το ακανθώδες θέμα των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία.

25

Παρέλαση στελεχών της κυβέρνησης από το Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, καθώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, προκειμένου να συζητήσουν το λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων» και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία των Ελλήνων στρατιωτών. Με τον πρωθυπουργό, όμως, συναντήθηκε νωρίτερα και ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και στη συζήτηση κυριάρχησε το ακανθώδες θέμα των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατά την έξοδό του από το Μαξίμου δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, αναφορικά με την αντιμετώπιση των κινδύνων από τους βομβαρδισμούς στο Κόσοβο, καθώς και για τα μέτρα και τις πολιτικές που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και συζήτησαν για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.


Όπως τόνισε ο υπουργός, τα μέτρα και οι πολιτικές που προωθούνται έχουν σκοπό να υπάρξει απόλυτη προστασία και σιγουριά τόσο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή όσο και για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που παραβρέθηκαν επίσης στο Κόσοβο. Επανέλαβε δε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να υπάρξει δημοκρατία, σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.


Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,61 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης επέρριψε στο ΝΑΤΟ τις ευθύνες για το «σύνδρομο των Βαλκανίων» το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά πως αποτελεί «σύνδρομο της Ατλαντικής Συμμαχίας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ένταση στη Βουλή για το ουράνιο


Το πρωί, ο Α.Τσοχατζόπουλος εν μέσω έντονων διαξιφισμών με βουλευτές της αντιπολίτευσης τόνισε στη Βουλή ότι «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αποσύρει την ελληνική στρατιωτική δύναμη από το Κόσοβο». Ανέφερε δε ότι η ελληνική δύναμη παραμένει στη θέση της και, στο βαθμό που διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, και έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα των βλημάτων τύπου DU που κατέχει το Πολεμικό Ναυτικό.


«Αυτή η πύκνωση περιπτώσεων λευχαιμίας σε στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο δεν μπορεί να σκεπαστεί, πρέπει να βρει την απάντησή της. Ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, συνεννοήθηκα με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, Φον Σίντοφ, και του είπα ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να μείνει θεατής σε αυτή την υπόθεση» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αμυνας.


Τις εξηγήσεις του κ. Τσοχατζόπουλου απέρριψε με έντονο τρόπο ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος ανέφερε ότι το Ουρόσεβατς, όπου στρατοπεδεύει ελληνική αποστολή, «βομβαρδίστηκε ανελέητα, κάτι το οποίο γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση από τον περασμένο Φεβρουάριο», ενώ ισχυρίστηκε ότι η βελγική αποστολή αρνήθηκε να στρατοπεδεύσει στην περιοχή.


«Βάλτε μια επιγραφή στη Βουλή, που να λέει ότι το ΝΑΤΟ βλάπτει σοβαρά την υγεία. Δεν θα τη λάβετε βέβαια υπόψη, όπως δεν λαμβάνουν υπόψη και οι καπνιστές τις προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων» σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και ζήτησε να επιστρέψουν άμεσα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις.


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, που συγκαλείται εκτάκτως, ύστερα από συνεννόηση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και του υπουργού Αμυνας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα ενημερώσει τους βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του «συνδρόμου των Βαλκανίων».


Με το θέμα θα ασχοληθεί την Πέμπτη και η Κυβερνητική Επιτροπή και το ΚΥΣΕΑ, ενώ την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα απαντήσει στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις των Ν.Κωνσταντόπουλου και Μ.Έβερτ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Απριλίου 2026
Cookies