Την επιστροφή των ελληνικών ειρηνευτικών δυνάμεων ζήτησε ο Καραμανλής μετά τη συνάντηση με τον Α.Τσο
Η ενδεχόμενη απόφαση για απόσυρση των στρατιωτών από το Κόσοβο θα είναι συλλογική στο πλαίσιο της Συμμαχίας, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα του «συνδρόμου των Βαλκανίων». Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες και να ενημερωθεί η Βουλή από τον πρωθυπουργό για τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Η ενδεχόμενη απόφαση για απόσυρση των στρατιωτών από το Κόσοβο θα είναι συλλογική στο πλαίσιο της Συμμαχίας, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα του «συνδρόμου των Βαλκανίων». Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες και να ενημερωθεί η Βουλή από τον πρωθυπουργό για τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι θα εξεταστεί εάν υπάρχει πύκνωση των περιστατικών λευχαιμίας και θα αρχίσει απογραφή των στρατιωτικών βλημάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν τύπου απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ο υπουργός προσέθεσε ότι η ειδική επιστημονική επιτροπή θα μεταβεί για μετρήσεις στο Κόσοβο την Τρίτη.
Παράλληλα, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι ζήτησε -με επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να προωθηθούν πολιτικές προστασίας του πληθυσμού των βαλκανικών χωρών, εξαιτίας της επιβαρημένης κατάστασης στο περιβάλλον.
Την Τρίτη αναμένεται να συνέλθουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ για να προωθήσουν διαδικασίες έρευνας του προβλήματος και να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν ευθύνες από τη χρήση των συγκεκριμένων βομβών, καθώς και το κατά πόσο τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν επιβάρυναν το περιβάλλον στα Βαλκάνια
Όπως ανακοινώθηκε, την Τρίτη επιστήμονες του Δημόκριτου εξέτασαν τον Έλληνα υπαξιωματικό που είχε υπηρετήσει στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και πάσχει από λευχαιμία. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προτίθεται να ενημερώσει για το «σύνδρομο των Βαλκανίων» τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, Κάρολο Παπούλια.
Καραμανλής: Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε την ευθύνη της κατάστασης στην κυβέρνηση και ζήτησε τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής εμπειρογνωμόνων. Διαχωρίζοντας τη θέση του κόμματός του -που, όπως είπε, είχε ταχθεί εναντίον των βομβαρδισμών- τόνισε ότι «πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια ώστε να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία» και κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει μεγάλες διεθνείς πρωτοβουλίες», προσθέτοντας ότι από την πλευρά της η ΝΔ θα το πράξει.
Παρούσα στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με το αρχηγό της ΝΔ ήταν και η τομεάρχης του κόμματος για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία νωρίτερα είχε δηλώσει ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών έχουν ξεπεράσει τα αναμενόμενα.
Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης περιμένει ο Αβραμόπουλος
Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι απορεί «με τη στάση της ελληνικής πλευράς». Κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της. Ζήτησε ακόμα, να συγκληθεί το Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος και η Σύνοδος των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Υπέρ της επιστροφής των ελλήνων στρατιωτών, εφόσον προκύψουν επικίνδυνα για την υγεία τους στοιχεία, τάχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ.
Χριστόδουλος: Μεγάλο έγκλημα η χρήση τέτοιου είδους όπλων
Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο θέμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος χαρακτήρισε «μεγάλο έγκλημα» τη χρήση όπλων που έχει καταδικάσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών..
Στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο κ. Χριστόδουλος σημείωσε ότι «οι βόμβες μπορεί να έπεσαν στη Σερβία, αλλά ο αέρας δεν έχει σύνορα και η μόλυνση πιθανόν να επεκταθεί στη χώρα μας». Ο Αρχιεπίσκοπος διερωτήθηκε «ποιος θα ζητήσει ευθύνες από εκείνους που σκόρπισαν με περισσή πρόκληση τις βόμβες, αφαιρώντας ζωές και μολύνοντας την ατμόσφαιρα».
Κινδυνεύουν ή όχι οι φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία;
Εν τω μεταξύ, για την Τρίτη ορίστηκε συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Πέτρου Ευθυμίου, με αντιπροσωπεία Ελλήνων φοιτητών σε πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας. Φοιτητές και γονείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης το Σάββατο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τους έχει ενημερώσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Δεκάδες φοιτητές, που ανησυχούν για την υγεία τους επισκέφθηκαν, μάλιστα, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος.
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.