Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καθησυχαστική η ελληνική κυβέρνηση για το

Καθησυχαστική η ελληνική κυβέρνηση για το «σύνδρομο των Βαλκανίων»

Αθήνα: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης -μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο Εξωτερικών- αλλά και ειδικοί που γνωρίζουν το θέμα εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για το "σύνδρομο των Βαλκανίων". Η εν λόγω σύσκεψη έλαβε χώρα κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος και Τύπου Δημήτρης Ρέππας.

Αθήνα: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης -μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο Εξωτερικών- αλλά και ειδικοί που γνωρίζουν το θέμα εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για το «σύνδρομο των Βαλκανίων». Η εν λόγω σύσκεψη έλαβε χώρα κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος και Τύπου Δημήτρης Ρέππας.


Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, οι υπουργοί, μιλώντας στα τηλεοπτικά κανάλια, διαβεβαίωσαν ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.


Πάντως, ο προβληματισμός της κοινής γνώμης είναι έντονος, έπειτα και από την αποκάλυψη ότι Έλληνας στρατιωτικός που υπηρέτησε στη Βοσνία το 1997 νοσηλεύτηκε με λευχαιμία στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Αύγουστο.


Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει διενεργήσει όλες τις απαιτούμενες μετρήσεις για το ουράνιο στην περιοχή και προσέθεσε «Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη διατροφή των στρατιωτών. Οι προμήθειες σε τρόφιμα και νερό γίνονται από τη Θεσσαλονίκη και όλοι οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι διενεργούνται».


Από την πλευρά του ο κ. Αποστολάκης επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος λευχαιμίας σε Έλληνα στρατιωτικό που υπηρέτησε στη Βοσνία κατά την περίοδο 1997-98, σημειώνοντας παράλληλα ότι γίνονται έρευνες «για να διαπιστωθεί εάν η ασθένεια του στρατιωτικού οφείλεται στο διάστημα παραμονής του στη Βοσνία».


Ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι συλλέγονται στοιχεία «για να δούμε τις ενδεχόμενες επιπτώσεις», επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για αυτές. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι έρευνες δεν αφορούν μόνο στις καρκινοπάθειες, καθώς έχουν εντοπιστεί και άλλες ασθένειες, όπως, για παράδειγμα, η λεγόμενη «νόσος των βετεράνων», και σημείωσε ότι για τους λόγους αυτούς υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.


Αντιδράσεις από τους Γιατρούς του Κόσμου και από οικολογικές οργανώσεις


Με σημερινή ανακοίνωσή τους την Παρασκευή οι Γιατροί του Κόσμου απαιτούν τη διεξαγωγή σοβαρών, εκτεταμένων και έγκυρων μελετών στους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο, αλλά και στο γενικό πληθυσμό, τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να δημοσιευθούν αναλλοίωτα στο διεθνή επιστημονικό Τύπο.


Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναλάβει τη νοσηλεία πολλών ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα στο Κόσοβο και τη Σερβία και ζητούν από το ελληνικό υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας να αυξήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε φάρμακα.


Την ανησυχία του για τις συνέπειες από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου εκφράζει και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και ζητά «τη δημοσιοποίηση της πραγματικής κατάστασης των κινδύνων από το ‘σύνδρομο των Βαλκανίων’, την ανάληψη ευθυνών, την τιμωρία των δολοφόνων του περιβάλλοντος, της φύσης και του ανθρώπου, καθώς και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών παγκοσμίως, ώστε να μην εμφανιστούν εκ νέου τέτοιου είδους κίνδυνοι».


Το Δίκτυο, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι μεγάλη είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων «που στήριξαν, άμεσα ή έμμεσα, την επέμβαση στο Κόσοβο για τις συνέπειες στους ανθρώπους και τη φύση, καθώς το ουράνιο δεν διασπάται για εκατομμύρια χρόνια». Επιπλέον, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει προμηθευτεί όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου και ότι οι συνέπειες από την ακτινοβολία πλήττουν όχι μόνο όσους τα χειρίζονται, αλλά και αμάχους και μάλιστα σε περίοδο ειρήνης.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024