
Η ταμοξιφαίνη (Nolvadex) δεν προκαλεί καρδιοπάθειες
Λονδίνο: Οι ερευνητές εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις παρενέργειες από το φάρμακο ταμοξιφαίνη (Nolvadex), που χορηγείται για τον καρκίνο του μαστού, αλλά μια ομάδα ερευνητών από το University of Pittsburgh απέδειξε ότι η χρήση του συγκεκριμένου φάρμακου δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Λονδίνο: Οι ερευνητές εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις παρενέργειες από το φάρμακο ταμοξιφαίνη (Nolvadex), που χορηγείται για τον καρκίνο του μαστού, αλλά μια ομάδα ερευνητών από το University of Pittsburgh απέδειξε ότι η χρήση του συγκεκριμένου φάρμακου δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Η ταμοξιφαίνη (Nolvadex) επιταχύνει την εμμηνόπαυση, οι ερευνητές όμως ανησυχούσαν, επειδή με τη διακοπή της περιόδου ο κίνδυνος καρδιοπαθειών στις γυναίκες είναι αυξημένος.
Οι ερευνητές σε μία πενταετία (1992-1997) εξέτασαν 13.000 γυναίκες, οι οποίες είχαν σοβαρές πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του μαστού. Ορισμένες μάλιστα από αυτές είχαν ήδη παρουσιάσει καρδιολογικά προβλήματα. Σε κάποιες χορηγήθηκε το φάρμακο, ενώ σε άλλες δόθηκε placebo. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει στατιστική διαφοροποίηση σε καρδιακά επεισόδια μεταξύ των γυναικών που έπαιρναν την ουσία και εκείνων στις οποίες είχε χορηγηθεί το εικονικό φάρμακο.
Πάντως, όπως επισήμαναν οι ερευνητές στο ΒΒC, εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες με ιστορικό καρδιοπάθειας, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα με τη χορήγηση του φαρμάκου. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για την ομάδα αυτή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Journal of the National Cancer Institute.
health.in.gr
- Υποκλοπές: μια ευκαιρία να σωθεί η χαμένη τιμή της Ελληνικής Δικαιοσύνης
- H Κάρα Ντελεβίν στο Playboy – «Οι άνθρωποι θα πουν ότι η μουσική μου είναι κακή χωρίς καν να την ακούσουν»
- ISOMAT: Το όραμα που διαμόρφωσε μια νέα αγορά στην Ελλάδα και εξελίχθηκε σε έναν σύγχρονο διεθνή Όμιλο
- Αν Χάθαγουεϊ: Τι αποκαλύπτει για την τρίτη εγκυμοσύνη της
- Αμαλιάδα: Ξυλοκόπησαν 42χρονο πατέρα επειδή τους έκανε παρατήρηση για τις κόντρες με μηχανές
- Ντε Λα Φουέντε: «Αντιμετωπίσαμε μία από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο, αλλά αυτοί αντιμετώπισαν την καλύτερη ομάδα στον κόσμο»



