Δεν αμέλησε το ΥΠΕΞ το θέμα των Τούρκων κρατουμένων – Μπράβο στους 58 βουλευτές για το ψήφισμα
Δεν δικαιολογούνται οι κατηγορίες για αμέλεια και ολιγωρία εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου κατά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρεου. Απένειμε δε τα εύσημα στο ψήφισμα των 58 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με το οποίο καταδικάζεται η Τουρκία για κατάφωρη παραβίαση των των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε βάναυση τη στάση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
Δεν δικαιολογούνται οι κατηγορίες για αμέλεια και ολιγωρία εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου κατά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρεου. Απένειμε δε τα εύσημα στο ψήφισμα των 58 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με το οποίο καταδικάζεται η Τουρκία για κατάφωρη παραβίαση των των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε βάναυση τη στάση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
Ερωτηθείς για το αν με την απάντησή του αυτή αφήνει έκθετο τον κ. Πάγκαλο που είχε την πρωτοβουλία της συγγραφής του ψηφίσματος και της συλλογής των υπογραφών απάντησε ότι μίλησε για την πρωτοβουλία των βουλευτών που υπέγραψαν το ψήφισμα. «Αποτελεί δείγμα ανθρωπιάς και δημοκρατικής ευαισθησίας το ψήφισμα αυτό των 58 βουλευτών» ανέφερε ο κ. Ρέππας.
Χαρακτήρισε δε «κηλίδα για τον πολιτισμό» την αιματηρή επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στις τουρκικές φυλακές. «Η απάνθρωπη βία που χρησιμοποιήθηκε και οι συνθήκες αυταρχισμού κάτω από τις οποίες έγινε η επέμβαση αποτελούν κηλίδα για τον πολιτισμό» δήλωσε ο υπουργός Τύπου και προσέθεσε ότι η Τουρκία βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΕΕ, αλλά δεν αρκούν οι επισημάνσεις εκ μέρους των αρμοδίων. «Χρειάζεται η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της» κατέληξε.
Βάναυση η στάση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, τονίζει ο πρωθυπουργός
Στο θέμα όμως αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τόνισε: «Ο δρόμος που ακολοθούμε με την Τουρκία είναι σωστός, γιατί η εταιρική σχέση αποτελεί το μέσον για να υπάρξει κράτος δικαίου στη χώρα αυτή».
Χαρακτήρισε «βάναυση» τη συμπεριφορά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν στοιχειωδώς τους εαυτούς τους. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εφαρμόζονται στην Τουρκία και εμείς θέλουμε να εφαρμόζονται όπως άλλωστε και σε κάθε χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε από το Μπαγκλαντές όπου βρίσκεται ότι «ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις, ιδίως μετά την υπογραφή της εταιρικής σχέσης, που, ακόμα μια φορά, αναδεικνύεται ως πυξίδα κριτηρίων για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, θα έχει διαβουλεύσεις με ξένα κοινοβούλια αλλά και διεθνείς οργανισμούς για την κατάσταση στην Τουρκία. «Η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τα γεγονότα που σημειώνονται στη γειτονική χώρα και δείχνει με έντονο τρόπο το ενδιαφέρον της αυτό» υπογράμμισε.
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.