Δευτέρα 06 Απριλίου 2026
weather-icon 20o
Οι ηγέτες του κόσμου συγχαίρουν τον Μπους

Οι ηγέτες του κόσμου συγχαίρουν τον Μπους

Τα συγχαρητήρια μηνύματα άρχισαν να φτάνουν ξανά την Πέμπτη στην κατοικία του Τζορτζ Ο. Μπους, αυτήν τη φορά δικαιολογημένα, καθώς οι ηγέτες των χωρών του κόσμου βεβαιώθηκαν για την οριστική νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, εκείνοι που είχαν κάνει το λάθος να συγχαρούν το νέο πρόεδρο, προ της ώρας του, προς το παρόν δεν έχουν σηκώσει το ακουστικό του τηλεφώνου τους. Πιο βιαστικοί ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι, ο πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

53

Τα συγχαρητήρια μηνύματα άρχισαν να φτάνουν ξανά την Πέμπτη στην κατοικία του Τζορτζ Ο. Μπους, αυτήν τη φορά δικαιολογημένα, καθώς οι ηγέτες των χωρών του κόσμου βεβαιώθηκαν για την οριστική νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, εκείνοι που είχαν κάνει το λάθος να συγχαρούν το νέο πρόεδρο, προ της ώρας του, προς το παρόν δεν έχουν σηκώσει το ακουστικό του τηλεφώνου τους. Πιο βιαστικοί ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι, ο πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τη Βρετανία· ο Τόνι Μπλερ σημείωσε τη «μακρά και αγωνιώδη αναμονή» για το ζεύγος Μπους, στο οποίο ευχήθηκε «δύναμη και επιτυχία». Εξέφρασε, ακόμη, τη βεβαιότητα ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο θα εδραιώσουν την «ιδιαίτερη φιλία» τους, υπογραμμίζοντας τους κοινούς στόχους και τις αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες.


Η φιλική σχέση ΗΠΑ και Γερμανίας «βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια», διαμήνυσε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπενθυμίζοντας ότι το όνομα Μπους είναι δημοφιλές στη χώρα του, εξαιτίας του ρόλου που έπαιξε ο πατέρας του νεοεκλεγέντος πλανητάρχη στην επανένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας στη διάρκεια της θητείας του.


Στο συγχαρητήριο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι επισήμανε ότι «ως κυβερνήτης του Τέξας, ο Τζορτζ Ο. Μπους διαθέτει μεγάλη και πλούσια πείρα όσον αφορά στη διακυβέρνηση» και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Στη σημασία της συμμαχίας των δύο κρατών αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γιοέι Κόνο, δηλώνοντας ότι «αποτελεί τον άξονα της ιαπωνικής διπλωματίας και διαδραματίζει βασικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ασία και τον Ειρηνικό».


Την πρόθεση συνεργασίας με το νέο Αμερικανό πρόεδρο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή εξέφρασε ο Κινέζος πρόεδρος, Ζιανγκ Ζεμίν, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του. Οι πολιτικοί αναλυτές της χώρας εκτιμούν ότι θα υπάρξουν ελάχιστες αλλαγές στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, πιστεύουν ότι ο νέος πρόεδρος θα προωθήσει την ένταξη της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ θεωρούν ότι θέμα ύψιστης σημασίας για το Πεκίνο αποτελεί η στάση που θα κρατήσει σχετικά με την Ταϊβάν.


Ευχές για μια επιτυχημένη θητεία και στενότερες σχέσεις με τις χώρες τους εξέφρασαν στον Μπους ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσεν Σούι – Μπιαν, και των Φιλιππίνων, Τζόζεφ Εστράντα.


Πάντως σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκεται μέρος του βρετανικού Τύπου. Στη σημερινή έκδοσή της η Daily Mirror διακωμωδεί την άγνοια που επέδειξε προεκλογικώς ο νέος Αμερικανός πρόεδρος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και, μαζί με τη φωτογραφία του Μπους, στο πρωτοσέλιδο δημοσιεύει μια εικόνα τμήματος της γης από δορυφόρο, με ένα βέλος να δείχνει τη Βρετανία. Ο τίτλος είναι: «Συγχαρητήρια για την εκλογή σας…Υ.Γ. Εμείς είμαστε εδώ»…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Απριλίου 2026
Απόρρητο