25

H Κεντροδεξιά πρέπει να μείνει ενωμένη, ενιαία και δυνατή, καθώς αποτελεί τη μόνη διέξοδο στα προβλήματα του τόπου, τόνισε τη Δευτέρα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών των ΗΠΑ στην Αστόρια. Αναφερόμενη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επισήμανε ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε με την Τουρκία είχε ορθή στόχευση, όμως ο τρόπος υλοποίησής της παρουσίασε μεγάλη αδυναμία.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η απαξίωση της πολιτικής αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την πολιτική ζωή του τόπου η ενότητα της κεντροδεξιάς παράταξης, απευθύνοντας στην ουσία έκκληση στο δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να μην προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος.


Για την εξωτερική πολιτική ανέφερε ότι στο Ελσίνκι η Ελλάδα δεν ζήτησε κανενός είδους ανταλλάγματα, ενώ θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει ορισμένα θέματα. «Δεν έπρεπε να επιτρέψει να υπάρχει ακόμη σε ισχύ το casus belli της τουρκικής κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε, όμως, ότι η απόφαση της ΕΕ περί ένταξης της Κύπρου στην Ένωση ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος ήταν απολύτως θετική.


«Η Τουρκία ακολουθεί μια συγκεκριμένη δική της στρατηγική. Δεν παρουσίασε κανένα δείγμα προσαρμογής στις ευρωπαϊκές αρχές. Αλλαξε τα σύνορα στην Κύπρο για 100 μέτρα, και δεν σημειώθηκε καμιά αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ.


Σε ερώτηση σχετικά με το δόγμα «Δεν διεκδικούμε τίποτα», απάντησε ότι αυτό ισχύει για τις όμορες χώρες, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα όπως η μη λειτουργία της Σχολής της Χάλκης, το θέμα των περιουσιών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και πολλά άλλα θέματα.


Τέλος, η κ. Μπακογιάννη εξήρε το ρόλο της ομογένειας και τη συμβολή της στα εθνικά μας θέματα, ενώ αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 εξέφρασε την αισιοδοξία της, παρ όλο που δεν έχει προχωρήσει η προετοιμασία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ