
Σε Κυπριακό και Τουρκία αναφέρεται το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνδράμουν για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό αναφέρεται στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων της προεδρίας -τα οποία ωστόσο δεν είναι τελικά- με τίτλο «εξωτερικές σχέσεις», που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
31
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνδράμουν για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό αναφέρεται στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων της προεδρίας -τα οποία ωστόσο δεν είναι τελικά- με τίτλο «εξωτερικές σχέσεις», που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πριν από τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προαναφερθείσα παράγραφο υπήρξε συντονισμός και συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Βρετανίας, Γιώργου Παπανδρέου και Ρόμπιν Κουκ.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη αναφορά των συμπερασμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία, αφενός επειδή κατά το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια άποψη που έλεγε ότι «με την εταιρική σχέση της Τουρκίας το Κυπριακό μπαίνει στο ράφι» και αφετέρου επειδή έχει εκφραστεί από τουρκοκυπριακής πλευράς ότι πρόκειται να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις.
Με την αναφορά αυτή, τόνισε ο κ. Σημίτης, η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι το Κυπριακό την ενδιαφέρει, και ότι πρέπει να φροντίσουν όλοι να συμβάλουν στην επίλυσή του.
Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για την αναφορά που υπάρχει στο κεφάλαιο της διεύρυνσης για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, όπου επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποδέχεται ευνοϊκά την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά στην εφαρμογή της προενταξιακής στρατηγικής για την Τουρκία, και χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 4ης Δεκεμβρίου, ως προς τον κανονισμό – πλαίσιο και την εταιρική σχέση».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία του εγγράφου αυτού για την προσέγγιση ΕΕ – Τουρκίας, με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι. Η Τουρκία καλείται να υποβάλει σύντομα στην ΕΕ το εθνικό της πρόγραμμα υιοθέτησης του κεκτημένου, καταλήγει το κείμενο συμπερασμάτων της προεδρίας.
Ο κ. Σημίτης εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του για τις αναφορές που έγιναν στις νησιωτικές περιοχές, όπως επίσης και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης μέσω της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τζόλης μετά τις υπογραφές με την Άρσεναλ: «Πάντα… πεινασμένος για να σκοράρω»
- Συναγερμός στον Άρειο Πάγο: Καπνοί στο υπόγειο του κτιρίου
- Γιώργος Σταυριανός: Πέθανε ο γνωστός συνθέτης και ακαδημαϊκός
- Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας – Κύπρου ο Στ. Ντογιάκος
- ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται με συναρπαστικές προσφορές
- Ευρωπαϊκό πρόστιμο 900 εκατ. ευρώ στη Google – Moνοπωλιακές πρακτικές σε αναζήτηση και Play Store

