
Ικανοποίηση Ετζεβίτ για την υιοθέτηση του όρου «πολιτικός διάλογος» στα ελληνοτουρκικά
Την ικανοποίησή του για την υπαγωγή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που προβλέπει η εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ σε δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη Νίκαια, όπου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκπροσωπώντας την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα του.
37
Την ικανοποίησή του για την υπαγωγή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που προβλέπει η εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ σε δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη Νίκαια, όπου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκπροσωπώντας την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα του.
«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές, κυρίως αυτές που αφορούν στο πρόβλημα του Αιγαίου, πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Η υιοθέτηση εκ μέρους της Ελλάδας της πρακτικής αυτής είναι θετική εξέλιξη» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Όπως μετέδωσε η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ σχολίασε θετικά το γεγονός ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχεται ο όρος «πολιτικός διάλογος».
Από την Τουρκία αναμένει τώρα η ΕΕ τις επόμενες κινήσεις
Ο κ. Ετζεβίτ αναφέρθηκε και στη συνομιλία που είχε με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον οποίο ευχαρίστησε, όπως είπε, για τη συμβολή του στη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Οι δύο άντρες απέφυγαν να εισέλθουν σε «ακανθώδη» θέματα. Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του εξέφρασε στον Τούρκο πρωθυπουργό την ικανοποίησή του που η Τουρκία συμμετέχει για πρώτη φορά στη σύνοδο.
Πάντως, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννα Λιντ, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιανουάριο και για ένα εξάμηνο, έδωσε μία γεύση στον Τούρκο συνομιλητή της για το τι προσδοκά η ΕΕ από την Αγκυρα. Η Σουηδέζα υπουργός επισήμανε στον κ. Ετζεβίτ ότι «όσο πιο γρήγορα η Τουρκία ανταποκριθεί στα κριτήρια που θέτει η ΕΕ αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό της χώρας, οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία θα αρχίσουν πιο γρήγορα». Τόνισε, μάλιστα ότι η σουηδική πλευρά ανυπομονεί να δει την πρόοδο της Τουρκίας στους τομείς αυτούς.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ο Γερμανός επίτροπος διευκρίνισε ότι τώρα όλα εξαρτώνται από την Τουρκία και την πρόοδό που θα σημειώσει στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τόνισε ότι αναμένει η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου από την τουρκική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υιοθετήσει, και απαρίθμησε τους τομείς που πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των βασανιστηρίων, η άρση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης στις κουρδικές επαρχίες, κ.ά. Δεν παρέλειψε, τέλος, να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία έχει να διανύσει ένα μακρύ δρόμο.
Γ.Μ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επιστημονική παρέμβαση στο Δήμο Παγγαίου για την πρόληψη φυσικών κινδύνων
- Θάνατος Μαραντόνα: Ξεκινά ξανά η δίκη, ένα χρόνο μετά
- Τουρκία: Βίντεο από τη στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε λύκειο και ανοίγει πυρ
- «Αγροδιατροφική καταστροφή» – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω Ορμούζ θα διαρκέσουν χρόνια, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
