
Η έλλειψη οιστρογόνων πιθανώς σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον
Λονδίνο: Η αφαίρεση των ωοθηκών προκαλεί την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που προστατεύουν από τη νόσο του Πάρκινσον σε διάστημα δέκα ημερών. Σε αυτό το ζοφερό συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ.
Λονδίνο: Η αφαίρεση των ωοθηκών προκαλεί την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που προστατεύουν από τη νόσο του Πάρκινσον σε διάστημα δέκα ημερών. Σε αυτό το ζοφερό συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ.
Οι ίδιοι επιστήμονες, η έρευνα των οποίων δημοσιεύεται στο Journal of Neuroscience, αφαίρεσαν τις ωοθήκες θηλυκών πιθήκων, αποστερώντας τες από οιστρογόνα και άλλες ορμόνες. Δέκα ημέρες αργότερα το 30% των νευρώνων ντοπαμίνης που προστατεύουν από τη νόσο του Πάρκινσον είχε εξαφανιστεί. Ωστόσο, εάν ακολουθηθεί θεραπεία οιστρογονικής αποκατάστασης δέκα ημέρες μετά την αφαίρεση των ωοθηκών, τα κύτταρα αναγεννιούνται.
Ο επικεφαλής της έρευνας Γιουτζέν Ρέντμοντ δήλωσε στο BBC ότι τα ευρήματα εξηγούν γιατί οι άνδρες, οι οποίοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνου, και οι εμμηνοπαυσικές γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στη νόσο του Πάρκινσον από αυτές που βρίσκονται σε ηλικία αναπαραγωγής.
Πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι μελέτες γύρω από τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις που προξενεί η έλλειψη οιστρογόνων, ώστε να αποφανθούν για τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις της ορμονικής αποκατάστασης.
health.in.gr
- Ασυμπτωματικός και χωρίς καμία ένδειξη ασθένειας ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με τον χανταϊό
- Οι ομάδες που θα συνθέσουν το ζευγάρι του επόμενου Betsson Super Cup Ελλάδας
- Βύρων Κοτζαμάνης: «Το 2060 οι Ελληνες θα είμαστε όσοι και τη δεκαετία του 1960 αλλά πολύ πιο μεγάλοι σε ηλικία»
- «Τόσο Πολύ»: Το νέο πρωτότυπο έργο της Μυρτώς Παπαχριστοφόρου στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
- Ηράκλειο: Σοκ από τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης μητέρας 4 παιδιών – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Αρκάς: Η καλημέρα της νέας εβδομάδας

