
Επισπεύδεται η απαλλοτρίωση ακινήτων υπέρ της ταχύτερης εκτέλεσης των δημοσίων έργων
Την επίσπευση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να επιταχυνθεί η εκτέλεση των δημοσίων έργων, προβλέπει ο Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη.
71
Την επίσπευση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να επιταχυνθεί η εκτέλεση των δημοσίων έργων, προβλέπει ο Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη.
Ο κώδικας ορίζει τις διαδικασίες για την ταχεία διεκπεραίωση των απαλλοτριώσεων ακινήτων, καθώς και διατάξεις για την προστασία του συμφέροντος του Δημοσίου και των πολιτών. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
* Η μεταφορά της αρμοδιότητας κήρυξης απαλλοτρίωσης στους γενικούς γραμματείς της περιφέρειας. Έως τώρα, την αρμοδιότητα αυτή είχε ο υπουργός Οικονομικών.
* Η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από τον αρμόδιο υπουργό και τον υπουργό Οικονομικών στην περίπτωση ακινήτων με έκταση μεγαλύτερη από δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.
* Η παράδοση στο Δημόσιο του ακινήτου που απαλλοτριώνεται μέσα σε δέκα ημέρες από την εκτέλεση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
* Ο καθορισμός της αξίας του ακινήτου που θα απαλλοτριωθεί από ειδική επιτροπή αποτελούμενη από τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας του νομού ή της περιφέρειας στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, έναν υπάλληλο της εφορίας και έναν εμπειρογνώμονα.
* Ο προσδιορισμός της αποζημίωσης προς τον ιδιοκτήτη του απαλλοτριωμένου ακινήτου από το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας, με βάση όλα τα στοιχεία τα οποία θα παρασχεθούν.
* Η επιβολή της ποινής της φυλάκισης σε όσους από πρόθεση υποδεικνύουν ψευδή όρια ή προσάγουν εικονικούς τίτλους για να υποστηρίξουν στο δικαστήριο ανύπαρκτα δικαιώματα στο ακίνητο το οποίο απαλλοτριώνεται. Επίσης, με φυλάκιση έξι μηνών θα τιμωρούνται όποιοι παρακωλύουν από πρόθεση την εκτέλεση των προκαταρκτικών εργασιών για την καταμέτρηση του απαλλοτριωτέου ακινήτου κατά τη σύνταξη του κτηματολογικού διαγράμματος και πίνακα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
