35

Η Ελλάδα ακόμα δεν διαθέτει κάποιο όργανο το οποίο θα είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των τροφίμων που διατίθενται προς κατανάλωση, παρά το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο περίπου ιδρύθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Αυτό αποκάλυψε την Τετάρτη στην Επιτροπή Αποτίμησης και Τεχνολογίας της Βουλής η πρόεδρος του ΕΦΕΤ Χριστίνα Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να δεχτεί τις έντονες επικρίσεις αρκετών βουλευτών, κυρίως από την κυβερνητική παράταξη.

Οι βουλευτές καυτηρίασαν το γεγονός ότι, ενώ ο ΕΦΕΤ έχει ιδρυθεί εδώ και ένα χρόνο, δεν είναι έτοιμος ακόμα να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Απαντώντας τους η κ. Παπανικολάου τόνισε ότι ο ΕΦΕΤ είναι στο στάδιο της στελέχωσής του, κάτι που όμως είναι δύσκολο να γίνει, διότι είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Επίσης, προσέθεσε ότι τώρα οργανώνεται το σύστημα των ελέγχων με τη δημιουργία Μητρώου Επιχειρήσεων. Ωστόσο, επέμεινε ότι και σήμερα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα τρόφιμα.


Παρ όλα αυτά, οι βουλευτές Γιώργος Θωμάς, Κωνσταντίνος Φλώρος και Χρήστος Μαγκούφης επέμεναν να μάθουν το χρόνο, κατά τον οποίο ο φορέας θα είναι έτοιμος και θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. «Με εξωθείτε και εσείς, όπως και οι δημοσιογράφοι, να πάρω μία κάμερα και να πάω στη Βαρβάκειο αγορά για έλεγχο» ήταν το σχόλιο της κ. Παπανικολάου, που γνώρισε έντονη αποδοκιμασία.


Όσον αφορά στην ασθένεια των «τρελών αγελάδων», η κ. Παπανικολάου υπογράμμισε ότι ο ρόλος και η αρμοδιότητα του ΕΦΕΤ περιορίζονται στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, προς το οποίο συνέστησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του.


Εν τω μεταξύ, έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) παρουσιάζει επτά στους δέκα Έλληνες να ανησυχούν για την ασθένεια των «τρελών αγελάδων». Για το λόγο αυτό, το ΙΝΚΑ καλεί τους καταναλωτές να απέχουν από την αγορά επίμαχων κατηγοριών κρεάτων και να προσανατολιστούν σε εναλλακτικές λύσεις ή σε επίμονη και βεβαιωμένη αναζήτηση κρεάτων, για τα οποία δεν υπάρχουν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- στοιχεία ότι απειλούν τη δημόσια υγεία.


Παράλληλα, το ΙΝΚΑ ζητά από την Πολιτεία να παράσχει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για τις κατηγορίες τροφίμων που μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια, ενώ σε όσες υπάρχουν αμφιβολίες να δοθούν πλήρη στοιχεία, έτσι ώστε οι καταναλωτές να κάνουν τη δική τους επιλογή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ