35

Σε 6.200 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας διωκόμενοι για πολιτικούς, θρησκευτικούς και φυλετικούς λόγους. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Φλόριντα Ρόχας Ροντρίγκεζ, εγκαινιάζοντας παράλληλα και το πρώτο κέντρο υποδοχής προσφύγων της συμπρωτεύουσας.

Όπως τόνισε η κ. Ροντρίγκεζ, οι πολιτικοί πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα είναι κυρίως Κούρδοι, Αφγανοί, Πακιστανοί και Αφρικανοί. Τον προηγούμενο χρόνο, 1.528 άτομα ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και σχεδόν άλλοι τόσοι προβλέπεται να ζητήσουν και εφέτος.


Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ εγκαινίασε το πρώτο κέντρο υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο θα λειτουργεί σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή της πόλης και τη μη κυβερνητική οργάνωση «Κοινωνική Αλληλεγγύη».


Η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Λίτσα Κολοβού, αναφέρθηκε στη λειτουργία της «Στέγης Αστέγων», η οποία πρόκειται να συστεγαστεί με το κέντρο υποδοχής προσφύγων. Η αντιδήμαρχος σχολίασε την άρνηση ξενοδόχων της πόλης να ανταποκριθούν στους τρεις μειοδοτικούς διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν προκειμένου να βρεθεί κτίριο που θα στεγάσει τους άστεγους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ