Στην Κύπρο ο Ντε Σότο εν όψει του πέμπτου γύρου συνομιλιώνΣυναντήσεις με Κληρίδη και Ντενκτάς
Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είχε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, εν όψει της έναρξης του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών την 1η Νοεμβρίου στη Γενεύη.
48
Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είχε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, εν όψει της έναρξης του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών την 1η Νοεμβρίου στη Γενεύη.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας τον συναντήσεων ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν δήλωσε ότι με τους δύο ηγέτες έγινε μία γενική ανασκόπηση της κατάστασης, προτού επαναληφθούν οι συνομιλίες, και επιβεβαίωσε ότι θα ακολουθηθεί και στον πέμπτο γύρο η ίδια τακτική υποβολής ερωτημάτων από τα Ηνωμένα Έθνη στις ενδιαφερόμενες πλευρές.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης, Μιχάλη Παπαπέτρου, ο Ντε Σότο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την όξυνση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνοκυπριακές αντιδράσεις στις δηλώσεις του Ανάν περί «ισότητας» στην Κύπρο, διαβεβαίωσε ότι η σχετική δήλωση στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό και «δεν χρήζει διευκρινίσεων».
Μάλιστα, απέδωσε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε «παρερμηνεία», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο ήταν φυσιολογικό, από τη στιγμή που για πρώτη φορά οι συνομιλίες έφτασαν στο βάθος των πραγμάτων «και είναι φυσικό οι διαπραγματεύσεις να οδηγούν και σε αντιπαραθέσεις».
Από την πλευρά του ο Ντενκτάς, μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Ντε Σότο, επανέλαβε σε δηλώσεις του τις ίδιες θέσεις, αναφέροντας, παράλληλα, ότι δεν περιμένει σημαντική εξέλιξη στον πέμπτο γύρο των διαπραγματεύσεων, από τη στιγμή «που οι Ελληνοκύπριοι ισχυρίζονται ότι είναι η κυβέρνηση ολόκληρης της νήσου».
«Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τη δήλωση Ανάν, αφού, εάν δεν αποδέχονται την ισότητα, δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητούμε και να απασχολούμε χωρίς λόγο τον κ. Ντε Σότο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντενκτάς.
Τέλος, όσον αφορά στην κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου και Ελλάδας «Νικηφόρος – Τοξότης», ο Ντενκτάς παραπονέθηκε για το γεγονός ότι τα ραντάρ της Κύπρου εντόπισαν τα τουρκικά αεροσκάφη. «Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πόλεμο» κατέληξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Πέθανε ο Τσακ Ράσελ, σκηνοθέτης της ταινίας «Η Μάσκα», σε ηλικία 74 ετών
- Καλλιθέα: Η 37χρονη έγκυος κάλεσε μόνη της την αστυνομία όταν έφυγε ο σύντροφός της που την ξυλοκόπησε
- «Ελλάδα του 2035 με καθαρή πολιτική ματιά» – Το δεύτερο βίντεο στη σειρά «ΠΑΣΟΚ… άρα OnAir»
- Μισθοί: Η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη περνά από την παραγωγικότητα
- Φοιτητική στέγη: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων – Η εικόνα από Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα
- Έπος: Τενίστρια πέταξε ρακέτα στον διαιτητή και… δεν τιμωρήθηκε (vid)
- Μετρό: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πότε θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί
- Όπου φύγει φύγει οι αδειούχοι του Ιουλίου – Πάνω από 50.000 ταξιδιώτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)













































![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442