46

Την έγκριση νέου κανονισμού για τη μελέτη και κατασκευή έργων από σκυρόδεμα, ο οποίος περιλαμβάνει αυστηρότερες διατάξεις που βελτιώνουν και αυξάνουν την αντισεισμική ασφάλεια των κτιρίων και των δημόσιων έργων, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο νέος κανονισμός, που συντάχθηκε από ειδική επιστημονική επιτροπή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2001, και μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:


– Επιβάλλεται η κατασκευή αντισεισμικών τοιχωμάτων στις νέες οικοδομές, ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν πυλωτές


– Καθιερώνεται η χρήση σιδηρού οπλισμού με αυξημένη αντοχή σε σεισμική καταπόνηση


– Θεσπίζονται ειδικές διατάξεις, ώστε να αποτρέπονται -όσο γίνεται περισσότερο- τα επικίνδυνα ρήγματα στις κατασκευές, και έτσι να ενισχύεται η αντισεισμική τους ασφάλεια


– Καθιερώνονται ειδικές κατασκευαστικές διατάξεις, προκειμένου να αυξηθεί η αντοχή και να προστατεύονται αποτελεσματικότερα τα ευάλωτα σημεία των κτιρίων (για παράδειγμα, τα σημεία ένωσης των δοκών με τα υποστυλώματα)


Να σημειωθεί ότι ο καινούργιος κανονισμός έρχεται να συμπληρώσει το νέο αντισεισμικό κανονισμό, που εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 1999, λίγους μήνες έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ