25

Επτά άνδρες της ινδικής μεθοριακής αστυνομίας σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης στο ινδοκρατούμενο Κασμίρ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Την ευθύνη για τη νέα επίθεση ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, η οποία πρόσφατα ανακάλεσε την προσωρινή κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνήσει με την ινδική κυβέρνηση.

Η νάρκη εξερράγη νωρίς το πρωί στην πόλη Κουντ, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Τζαμού, που είναι η πρωτεύουσα αυτού του ινδικού κρατιδίου των Ιμαλαΐων. Η αστυνομία διερευνά εάν η νάρκη είχε τοποθετηθεί στο όχημα της Δύναμης Ασφαλείας Συνόρων ή βρισκόταν στο δρόμο, όπως ανέφερε αξιωματούχος της αστυνομίας.


Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς εκρήξεων, ύστερα από την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η εξτρεμιστική οργάνωση Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν να ανακαλέσει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Η ινδική κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά το τελεσίγραφο που είχε δώσει πρόσφατα η οργάνωση και αφορούσε στην έναρξη συνομιλιών για την επίλυση των εδαφικών διαφορών Πακιστάν και Ινδίας.


Περίπου δέκα εξτρεμιστικές οργανώσεις μάχονται την τελευταία δεκαετία εναντίον της ινδικής κυβέρνησης στο Κασμίρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Η δράση των εξτρεμιστών μουσουλμάνων έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 30.000 ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ