Η αδιάλλακτη στάση Ντενκτάς προβληματίζει για τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό
Δυσοίωνες για το μέλλον του τρίτου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, χαρακτηρίζουν ξένοι διπλωματικοί παρατηρητές τις αδιάλλακτες αναφορές του Τούρκου προέδρου Αχμέτ Σεζέρ για δύο κράτη στην Κύπρο, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Ο πρόεδρος Κληρίδης πάντως, διαβεβαιώνει ότι οι αδιάλλακτες στάσεις δεν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις.
61
Δυσοίωνες για το μέλλον του τρίτου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, χαρακτηρίζουν ξένοι διπλωματικοί παρατηρητές τις αδιάλλακτες αναφορές του Τούρκου προέδρου Αχμέτ Σεζέρ για δύο κράτη στην Κύπρο, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Ο πρόεδρος Κληρίδης πάντως, διαβεβαιώνει ότι οι αδιάλλακτες στάσεις δεν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις.
Διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι η Αγκυρα επιστράτευσε το κύρος του Τούρκου προέδρου, για να δικαιολογήσει προκαταβολικά την αρνητική στάση του Ντενκτάς στη Γενεύη. Ακολουθώντας την πάγια τακτική της δημιουργίας κλίματος αβεβαιότητας, ο Ραούφ Ντενκτάς έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον από την ουσία του Κυπριακού στο εάν θα προσέλθει στις συνομιλίες ή όχι.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, Αλφρεντ Μόουζες, πρόκειται να φθάσει στην Κύπρο αύριο Δευτέρα, σε μία προσπάθεια να διαφυλάξει την προοπτική συνέχισης της διαδικασίας, έστω και αν στις 5 Ιουλίου στη Γενεύη δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη οποιασδήποτε προόδου.
Ο Κύπριος πρόεδρος Κληρίδης τονίζει ότι η κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα στο νέο γύρο των συνομιλιών. Ο Γ.Κληρίδης είπε πως περιμένει ότι ο Ντενκτάς θα θέσει τις θέσεις του για συνομοσπονδία, αλλά προσέθεσε ότι δεν αναμένει οι προτάσεις αυτές να μεταφερθούν από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Tη συνομοσπονδία υποστηρίζει και ο γιος του Ρ.Ντενκτάς
Ο Σερντάρ Ντενκτάς, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στα κατεχόμενα και γιος του κατοχικού ηγέτη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.
Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός υποστηρίζει πως η μόνη οδός είναι η λύση συνομοσπονδίας, η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τους δυο λαούς του νησιού, για να μάθουν να ζουν με φιλικούς όρους.
Ο Σ.Ντενκτάς υποστηρίζει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να γίνει μετά την εξεύρεση λύσης και μετά την εισδοχή της Τουρκίας. Επίσης, ζητεί άρση του εμπάργκο κατά των Κατεχομένων και επιμένει στην αναγνώριση της λεγόμενης πραγματικότητας βάση της οποίας θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Marfin: Ανώνυμη καταγγελία στο ελληνικό FBI η αφορμή για την ανάσυρση της δικογραφίας
- Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Μπόνγκα (pic)
- Ο Δένδιας, η δεξίωση του Γκιουλέρ στην Άγκυρα και η έννοια του «κόμπλεξ»
- Αποχαιρετισμός στη Μαίρη Θεοδωροπούλου
- Ένα εκατομμύριο γυναίκες χάνουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Στην Ευελπίδων ο 76χρονος που συνελήφθη για εμπρησμό
- Το σπάνιο επίτευγμα από Μέσι και Εμπαπέ με διαφορά δύο ημερών: Έχει συμβεί τέσσερις φορές σε 60 χρόνια (pic, vids)
- Το Σάββατο 11 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει η Γέφυρα Μανωλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)







































![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442