
Ολο και περισσότεροι έφηβοι στην παγίδα των ναρκωτικών, επισημαίνει η Στροφή
Σταδιακή μείωση της ηλικίας κατά την οποία οι νέοι αρχίζουν τη χρήση ναρκωτικών, με παράλληλη ραγδαία αύξηση του αριθμού των εφήβων που αναζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν, διαπιστώνουν οι υπεύθυνοι του κέντρου απεξάρτησης νέων Στροφή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα με αφορμή τη συμπλήρωση 12 ετών από την έναρξη λειτουργίας του κέντρου.
55
Σταδιακή μείωση της ηλικίας κατά την οποία οι νέοι αρχίζουν τη χρήση ναρκωτικών, με παράλληλη ραγδαία αύξηση του αριθμού των εφήβων που αναζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν, διαπιστώνουν οι υπεύθυνοι του κέντρου απεξάρτησης νέων Στροφή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα με αφορμή τη συμπλήρωση 12 ετών από την έναρξη λειτουργίας του κέντρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου, το 48,9% των εφήβων που προσέγγισαν πέρυσι τη Στροφή δήλωσε ότι κάνει κυρίως χρήση κάνναβης, το 35,3% ηρωίνης και το 11,6% κατασταλτικών χαπιών, ενώ το 47,1% είπε ότι μυήθηκε στον κόσμο των ναρκωτικών στην ηλικία των 13 με 15 ετών.
Συνολικά, το 1999 η Στροφή προσέφερε υπηρεσίες σε 714 εφήβους και 2.114 γονείς και αδέλφια εφήβων, έναντι 416 και 1.611 αντίστοιχα το 1998. Ολες οι μονάδες της Στροφής παρουσίασαν και πέρυσι υπερπληρότητα, ενώ παραμένει το μόνο κέντρο απεξάρτησης στη χώρα με προσανατολισμό στους εφήβους.
Το προφίλ της πλειονότητας των εφήβων που έχουν καταφύγει στο κέντρο είναι γένους αρσενικού, ελληνικής υπηκοότητας, ηλικίας 18 ετών και κάτοικος του λεκανοπεδίου. Είχε αρχίσει τη χρήση κάνναβης στην ηλικία των 14,5 ετών και είχε διακόψει το σχολείο στην ηλικία των 16-18 ετών.
Ωστόσο, αύξηση καταγράφηκε πέρυσι και στην προσέλευση των αλλοδαπών, καθώς από 1%, που ήταν το 1998, ανήλθε στο 5% το 1999.
Τα μέλη της Στροφής παρατηρούν μία τάση μείωσης της ηλικίας εισόδου στα ναρκωτικά τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, τα οποία αρχίζουν την ενέσιμη χρήση σε μικρότερη ηλικία από ό,τι τα αγόρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στροφής, σχεδόν το 89% των εφήβων που προσέγγισε πέρυσι το κέντρο είχε συλληφθεί, ενώ το 2,2% των αγοριών και το 4,3% των κοριτσιών δήλωσαν ότι είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν για κάποιο αδίκημα.
Επίσης, παρατηρείται αύξηση των χωρισμένων γονιών καθώς και των μονογονεϊκών οικογενειών που ζητούν βοήθεια για τα παιδιά τους από τη Στροφή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο στη Βασιλίσσης Σοφίας – Διακοπή κυκλοφορίας
- Μαρούσι: «Αν ήμουν όρθιος τα σίδερα θα είχαν μπει στο κεφάλι μου» –
- ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Υποκριτικό να εμφανίζεται ως πολέμιος της τοξικότητας ο πρωθυπουργός της θεωρίας των δύο άκρων
- Το δημοψήφισμα Τσίπρα θυμήθηκε πάλι η ΝΔ – Για τα «δημοψηφίσματα» των πολιτών εναντίον της, που δεν μπορούν να ζήσουν, ούτε λόγος
- Η ανανεωμένη λίστα με τα ρεκόρ του Μέσι: Τα μυθικά επιτεύγματα του «Λέο» στα Μουντιάλ και τι έχει… απομείνει (vids)
- Σαμαράς: Βίντεο-«βόμβα» με «καρφιά» κατά Μητσοτάκη – «Επιχειρήματα προέδρου Εδεσσαϊκού» τα περί διαγραφής του

