40

Τρία υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών πληροφορικής βρίσκονται μεταξύ των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου εν έτει 2000, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ενώ οι φετινοί τρισεκατομμυριούχοι δεν είναι μόνο πλουσιότεροι αλλά και νεότεροι. Στις δύο πρώτες θέσεις φιγουράρουν τα ονόματα του Γκέιτς και του προέδρου της Oracle, επίσης εταιρείας λογισμικού, Λ.Ελισον.

Σύμφωνα με το Forbes, παρ όλο που σε ένα χρόνο ο Μπιλ Γκέιτς έχει χάσει το ένα τρίτο της περιουσίας, παραμένει στο θρόνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με περιουσία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων (21,54 τρισ. δρχ.).


Στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού, ακολουθεί ο Λάρι Ελισον. Στα θησαυροφυλάκιά του προστέθηκαν μέσα σε ένα χρόνο 37,5 δισ. δολάρια, αυξάνοντας την περιουσία του στα 47 δισ. δολάρια, ήτοι 16,9 τρισ. δρχ. Ο Ελισον υπολείπεται τώρα του Γκέιτς κατά 13 δισ. δολάρια (4,7 τρισ. δρχ.).


Τον Απρίλιο, ο Ελισον απειλούσε επί αρκετές ημέρες την πρωτιά του Γκέιτς, γεγονός εντυπωσιακό, δεδομένου ότι μόλις πριν από ένα χρόνο η περιουσία του ισοδυναμούσε με το ένα δέκατο αυτής του Γκέιτς.


Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Γουόρεν Μπάφετ με 36 δισεκατομμύρια δολάρια (12 τρισ. δρχ.) και στην τέταρτη ο Πολ Αλεν, συνιδρυτής της Microsoft, με 28 δισεκατομμύρια (10 τρισ. δρχ.).


Τρεις δισεκατομμυριούχοι μοιράζονται την πέμπτη θέση των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,2 τρισ. δρχ.): οι Γερμανοί έμποροι Τέο και Καρλ Αλμπρεχτ, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Αλουαλίντ Ταλάλ Ασαούντ και ο Ρόμπσον Γουόλτον.


Ακολουθούν το υψηλόβαθμο στέλεχος της ιαπωνικής Softbank, Μασαγιόσι Σον, με 19,4 δισ. (7 τρισ. δρχ.), ο Μάικλ Ντελ, ιδρυτής της Dell Computer με 17,8 δισ. (6,4 τρισ. δρχ.) και ο Καναδός μεγιστάνας των ΜΜΕ, Κένεθ Τόμσον με 16,1 δισ. (5,8 τρισ. δρχ.)


Πέντε από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου – Γκέιτς, Αλεν, πρίγκιπας Αλουαλίντ, Σον και Ντελ – έχουν ηλικία μικρότερη των 47 χρόνων.
Οσο για τις γυναικείες παρουσίες στη λίστα Forbes, αρκεστείτε στην Αμερικανίδα Αμπι Τζόνσον της εταιρείας Fidelity Investments, που φέρει προίκα μόλις 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,7 τρισ. δρχ.) και έτσι δεν είναι στη λίστα των δέκα πρώτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ